Közélet

2009.07.28. 15:43

Vizsgára kötelezik a közigazgatási apparátust

Versenyvizsgát kell tenniük e hónaptól a közigazgatásba pályázó vezetőknek, az év végétől pedig minden leendő köztisztviselőnek. A vizsgával adatbázisba kerülnek, a pályáztatók csak közülük választhatnak.

Balassa Tamás

A hivatalokba kerülő köztisztviselők eddig előbb kaptak meg egy állást, majd egy éven belül alapvizsgát, két éven belül szakvizsgát kellett tenniük. Az 1992-es törvényben foglaltakat a jogalkotók megfordították, előbb jön a versenyvizsga, és csak utóbb az álláspályázat. A KözIgazgatási VersenyvIzsgát (KIWI) Dél-Dunántúlon a regionális államigazgatási hivatal szervezi, Kaposváron, Pécsen és Szekszárdon is helyt lehet majd állni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minőségi változást remélnek a vizsgától
[/caption]

Hoffmanné Németh Ildikó, a régió államigazgatási hivatalának vezetője elmondta: minőségi változást, nívósabb személyi állományt, tudatos köztisztviselői pályaorientációt hozhat az új rendszer. A vizsgázók kifejezik a szándékukat, hogy a közigazgatásban képzelik el a jövőjüket. Ez által felkészültebbek lesznek a jelentkezők, nem járatlanul kerülnek a pályára, nem munka közben kell elsajátítaniuk az államigazgatás felépítésének és működésének elméleti és gyakorlati tudnivalóit.

– Olyan képességekről, tudásról és etikai minőségről kell számot adniuk, amelyeket a társadalom elvár a köztisztviselőktől – mondta a regionális államigazgatási hivatal vezetője. – Az esélyegyenlőség jegyében közép- és felsőfokú szinten egyaránt lehet teljesíteni a követelményeket.
E hónaptól vezetői állásra már csak versenyvizsgával lehet jelentkezni. Ilyet ma még csak a fővárosi Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ szervez, 19 ezer 325 forintos díját a vizsgázóknak kell állniuk. Miután sikeresen pályáznak egy állásra, a munkáltató megtéríti nekik a költséget.



Az írásbeli számítógépes vizsga teszt- és esszékérdései a lexikális tudás mellett a helyesírást, a stílust és az informatikai felkészültséget is mérik. A szóbelin már a lényeglátási képesség, a kommunikációs készség, a problémafelismerő és a reagálóképesség is górcső alá kerül. A hivatal költségtérítés ellenében felkészítést is vállal. Vizsgákat nem a korábbi tavaszi és őszi rendszerben, hanem folyamatosan szerveznek: a jelentkezésektől számított 60 napon belül kell ezt megtenniük.
– Alapvizsgát évente 3-400-an tettek, így nagyjából erre számítunk a versenyvizsgánál is – mondta Hoffmanné Németh Ildikó. – Érdemes tudni a jelentkezéshez azt is, hogy a vizsga öt évig érvényes.


Választások idején élénkülhet a vizsgadrukk

A versenyvizsga a választások közeledtével lehet egyre népszerűbb, vélik szakemberek. Az adminisztráció fontosabb posztjainak cseréje hazánkban, csakúgy mint a demokráciák egy jelentős részében elfogadott. A minisztériumok és az államigazgatás dekoncentrált szerveinek új vezetői olyan csapatot alakítanak ki, melyben jól tudnak dolgozni. A váltás költséges, egészséges mértéke megítélés dolga; a politikai tisztogatás vádja persze ritkán marad el. Az Egyesült Államokban a választások után ezrével csomagol a régi adminisztráció. A tiszta közéletére büszke Dániában ellenben nincs tömeges hivatalnokcsere, ott úgy tartják, a hivatalnok szakember, elbocsátása törvénysértés esetén indokolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!