Közélet

2009.08.24. 07:52

Ötmillió palack boglári bort isznak meg évente a svédek

Kiváló dél-balatoni borok, remek hangulat és színes programok – ismét nagy sikert aratott a Boglári Szüret, ahol kiderült: a svédek évente ötmillió palack boglári bort fogyasztanak.

Füleki Tímea

Gelencsér Attilát, a megyei közgyűlés elnökét, Móring József Attilát, Somogyvár polgármesterét, országgyűlési képviselőt és Soltész Rezső előadóművészt avatták a Bonus Bonorum borrend tiszteletbeli tagjává a Boglári Szüreten. A jelöltek valamennyien helytálltak a ceremónia próbatételén: bekötött szemmel kóstolva két nedű közül felismerték a dél-balatoni borok rendjének zászlósborát, a boglári muskotályt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gelencsér Attilát, Móring József Attilát és Soltész Rezsőt avatták a Bonus Bonorum borrend tiszteletbeli tagjává
[/caption]
A Szent Korona hatalmas mása szőlőből; kis fürtökből kirakott, méteresnél nagyobb szőlőfürt, néptáncosok sokasága, szüreti gépek, no és egy impozáns óriás-összeállítás a helyi borgazdaság palackos boraiból – színek a szüreti felvonulásról.

A parádé iránti érdeklődést jól példázta: a tömegben még a fénysorompón is emberek lógtak, hogy láthassák az attrakciót. A menet a borrendek ünnepi díszbe öltözött képviselőivel az élen a szokásokhoz híven a teljes szélességében lezárt 7-es főút egy szakaszán vonult.

A felvonulást követő borrendi avató is a megszokott emelkedett hangulatban zajlott: ezúttal is valamennyi nagy hazai borvidék rendjének képviselői tiszteletüket tették a helyi Bonus Bonorum avatási ceremóniáján. A három hazai prominens személyiségen túl ezúttal külföldieket is a tagok közé fogadtak: a BB svédországi borimportőrének képviselőit érte a megtiszteltetés. Losoncziné Sandra Klára, a Bonus Bonorum nagymestere elmondta: a BB Chappel Hill termékcsaládja a skandináv országban aratja a legnagyobb sikert, a svédek évente ötmillió palack boglári bort fogyasztanak.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Látványosságból az idén sem volt hiány
[/caption]
A Boglári Szüret csúcsnapjára egybegyűlt tízezreknek legfeljebb az időjárás szeghette kedvét, meg a bejelentés, hogy a viharos szél miatt elmarad a négynapos borfesztivál szó szoros értelmében vett nagy durranása: a tűzijáték és a lézer-show. Az időjárás miatt másnapra halasztották a fényparádét, ahogy az egyébként az elmúlt évben is történt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A menet a lezárt 7-es főút egy szakaszán vonult
[/caption]
Dóra Zoltán, a fő szervező Anonymus Produkció ügyvezetője harmincszázalékos növekedést becsült eleinte a látogatók számában. A vendégsereg összetételét illetően egyesek annyit fűztek hozzá: elvétve fordultak csak elő külföldiek, a balatoni szezon statisztikáinak megfelelően a magyarok aránya nőtt. Ezt érzékelték egyes borászok is a Borosgazdák utcájában.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiváló dél-balatoni borok, remek hangulat és színes programok
[/caption]
Idén tizenhét faházban várták a vidék legjobb és legelismertebb boraival, különlegességként pedig a helyszínen készülő musttal a vendégsereget. Az érmes nedűket a három nagy hegyközség – Boglár, Lelle és Szőlősgyörök – gazdái kínálták. Köztük a györöki Szent Anna Borház és a Koltai Pincészet, amelyek tulajdonképpen „alapítói” voltak a fesztivál színvonalas boros „negyedének”, amikor a kezdetekkor, 1987-ben a családi vállalkozások közül elsőként kínálták saját boraikat a BB, mint fő támogató nevéhez fűződő nagyrendezvényen.



A csabagyöngye szürete befejeződött, most kezdik szedni az Irsai Olivért a Balatonboglári borvidéken, erről tájékoztatott a szüreti ünnep kapcsán Pálfi László boglári hegybíró. Elmondása szerint az időjárás idén kedvezett a szőlőnek, a vidéket – ahogy a többi kár – a jég is elkerülte. Ezek alapján átlagos mennyiségre számítanak a fajtánkénti kisebb eltérések mellett. Pálfi László arról is beszámolt: a borszőlőt legkorábban szeptember második hetében kezdik szüretelni, a cukorfok miatt hiba, ha nem várnak eleget a leszedéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!