Közélet

2009.08.20. 12:55

Tömegtámadás Bogláron: nagyot szól a borünnep

A szervezők számára igazán szép reményekkel kecsegtetve kezdődött a Boglári Szüret: a nulladik napon lepipálták a tavalyi forgalmat.

Füleki Tímea

Többen voltak a Boglári Szüret szerdai, nulladik napján, mint a tavalyi kezdéskor, erről számolt be Dóra Zoltán, a fő szervező Anonymus Produkció ügyvezetője. A négynapos fesztivált 33. alkalommal rendezik idén a jellemzően százezres nagyságrendű tömegnek a boglári Platán strand hatalmas rendezvényterületén. A nagymúltú program - mely az egyik legnagyobb szabadtéri fesztivál a Balatonnál - hírét jól jelzi: szabad szállást idén is már jóval az esemény előtt hiába keresett bárki.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem élhetek boglári rosé nélkül
[/caption]

A nulladik nap fellépőit a „nagyon jók, de nem médiasztárok” meghatározással lehetett körülírni Dóra Zoltán szerint, aki kiemelte: az előző évekhez képest jóval jöbb élőzenei produkciót hallhat idén a közönség a két színpad kínálatában. A kikötő felőli helyszínen kifejezetten a fiatal korosztály ízlésvilágának megfelelő zenei programot állítottak össze. A fő szervező ígérete szerint a szombati szüreti felvonulás is felülmúlja majd a tavalyit a résztvevő csoportok sokaságával.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem élhetek muzsikaszó nélkül
[/caption]

Az ünnepélyesen ma este nyíló fesztiválon összesen kétszer verik csapra a helyi Bonus Bonorum borrend zászlósborát, a boglári muskotályt. A Borosgazdák utcájában a fesztivál teljes ideje alatt jobbnál jobb és nemzetközileg is elismert, érmes borok sokaságával, tizenhét faházban várják a vendégeket a Balatonboglári vidék vezető borászatai.



A világ kevés országa képes megismételni azt a változatosságot, amit Magyarország nyolcvanezer hektáron termő szőlőterületen, 3,5 millió hektoliter bor előállításával megteremt – mondta csütörtök este Balatonbogláron Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, aki a 33. Boglári Szüretet megnyitotta.

Kijelentette: Európa, de talán a világ legjobb borait állítja elő az ország, mely korábban szinte kizárólag a tokaji nedűk által, ma viszont jól ismert borvidékek sokasága révén elismert. Az agrárminiszter arra buzdította a résztvevőket, hogy a lehető legtöbb fajta bort kóstolják meg a fesztivál négy napján. Erre hagyományosan a Borosgazdák utcájában van lehetősége a minőségi borok híveinek, akik látszólag már csütörtökön is teljesen bevették a várost. Nem csupán a megnyitón gyűlt össze a hétvégi csúcsnapok korábbi forgalmával vetekedő tömeg, hanem a városon való átjutás is az ilyenkor szokásos nehézségekbe ütközött a tumultus miatt.

A fesztivál vendégeit Kovács Miklós polgármester köszöntötte, majd Happ István, a BB Zrt. vezérigazgatója emelte poharát a megfogalmazásával élve krisztusi kort megért Boglári Szüret látogatóira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!