Közélet

2010.01.10. 07:34

A világ illatai egy helyen

Paradicsomillatú szappan Olaszországból, tojás alakú az Egyesült Államokból, sószappan a Holt-tengerből, s szinte a teljes magyarországi kínálat. A világ illatai Vörsön.

Vigmond Erika

Pontosabban ezerötszáz szappan negyven országból. Az Európa-hírű betlehem és az ország egyetlen vidéki tűzoltómúzeuma mellett Vörs nevezetességei közé emelkedett Farkas Ildikó különleges szappangyűjteménye is. A kiállított darabok között nincs egyforma, s történetük is megéri a tárlatvezetést a szappanok birodalmában. Kicsik és nagyok, klasszikus, elegáns formájúak, meseországot idézők, vagy éppen játékos állat-, virág-, gyümölcs alakúak, de még a dédanyák házilag készített szappanjaira is rá lehet csodálkozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Negyven ország ezerötszáz szappana az amatőr gyűjteményben
[/caption]

Farkas Ildikó elmondta: mások is önzetlenek és segítőkészek a gyűjteménye gyarapításában, de maga is nagy utazóként, rendszeresen vásárol tetszetős darabokat. Legutóbb például egy másik gyűjtő kollekciójával gyarapodott a szappanok száma.



– Maga a hölgy már nem él, az unokahúga örökölte meg a gyűjteményét – tette hozzá Farkas Ildikó. – Interneten keresztül talált rám, s ajánlotta fel a húsz-harminc éves különleges darabokat, melyek még sohasem voltak kiállítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!