Közélet

2010.01.06. 07:59

Hódít az életveszélyes divat

Több száz somogyi épület lakói bármelyik pillanatban szénmonoxid-mérgezést szenvedhetnek a rossz kémények és tüzelőberendezések miatt. Farkas József, a kaposvári Kéményseprő Kft. ügyvezető igazgatója aláhúzta: az óvatosság ilyenkor különösen indokolt.

Harsányi Miklós

Klem Róbert, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályvezetője rámutatott: az utóbbi években divattá váltak az egy légterű lakások. Közös légtérben található a kandalló, a fali kazán és a konyhai szagelszívó. Ezek a működésükhöz szükséges levegőt a lakótérből szívják el.

– A helyiség légutánpótlása a tökéletesen szigetelt ablakok miatt nincs biztosítva – tette hozzá Klem Róbert. – Így a berendezések valósággal elfogyasztják a helyiségben a levegőt, a szén-monoxid-koncentráció megnő. Ez tragédiához vezethet.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Becslések szerint a somogyi kémények tizede rossz
[/caption]
Kiss István, a megyei kéményseprő kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: az általuk kezelt csaknem 70 ezer somogyi kémény tíz százalékával gond van. – Nemrég egy Kaposvár környéki faluban áramlott vissza a füst a kétemeletes épületbe – mondta Kiss István. – A helyszíni vizsgálat kiderítette: az alsó szintre beépített cserépkályha füstgáza nem hagyta el az épületet. A tulajdonos alighanem elfelejtette a fő szabályt: két szintnél tilos egy kéményre kötni a tüzelőberendezéseket. Az utóbbi idők legsúlyosabb esete Balatonföldvárhoz fűződik. Többen életüket vesztették, amikor a gázkészülékből visszaáramlott a szén-monoxid.

– Amennyiben munkatársaim súlyos gondot észlelnek, rögtön letiltják a kémény használatát – hangsúlyozta Kiss István. – A szigor a lakók életét védi. Somogyban tavaly közel húsz esetben éltünk ezzel a törvényi lehetőséggel.

Lényeges tisztázni: a kémény és a tüzelőberendezés egységet képez. Ha ezek közül valamelyik nem működik megfelelően, vagy megbomlik az összhang, akkor gond van. Ezt tüzelési hiba is előidézheti: ehhez a kéményben lerakódott kormozódás vagy a kátrányosodás vezethet. Visszaáramlást okozhat az is, ha a ház lakói nem gondoskodnak a berendezés karbantartásáról.Könnyen végzetes tragédia lehet abból, ha az épület tulajdonosa nem jelenti be a tüzelőberendezés cseréjét. Több szakember azt mondta: életveszélyes divat alakult ki a házépítők körében. A régi berendezést általában nagyobb teljesítményű készülékre cserélik az újdonságra vágyó lakók, csakhogy ezzel párhuzamosan „elfelejtik“ a kémény átvizsgálását. Ettől a pillanattól fogva csupán szerencse kérdése, hogy mikor áramlik vissza a gáz.

Persze van olyan helyzet, amikor szinte kivédhetetlen a baj. Hiába a tisztességesen karbantartott kémény és tüzelőberendezés: szél, alacsony légnyomás esetén is visszaáramolhat a füst. Erre az esetre – jegyezte meg Kiss István – jó szolgálatot tehet a visszaáramlást jelző berendezés.

Ne spóroljunk a biztonságon!

A korszerű gázkészüléket gyárilag felszerelik olyan érzékelővel, ami visszaáramlásnál leállítja a kazánt. Klem Róbert arra is felhívta a figyelmet: a hagyományos gázkészüléknél is felszerelhető a jelző.

Döntő, hogy soha ne takarékoskodjunk a biztonsági berendezéseken. Előfordulhat, hogy leáll a kazán. Ha többször előfordul, forduljunk szerelőhöz. Akár szén-monoxid-visszaáramlás is okozhatja a problémát.

Ezek is érdekelhetik