Közélet

2010.01.07. 08:42

Mi az, ufó? Nem, csak egy karácsonyfa

Helyenként, mint a rakéták zúdulnak ki az utcára az emeleti ablakokból a fenyők, és ott maradnak, ahova éppen estek.

F. Szarka Ágnes

A hagyományok szerint vízkeresztkor, illetve utána kell lebontani a karácsonyfát. Bár akadt, aki már előbb megfosztotta díszeitől a fenyőt, és megvált a fától. Merthogy Kaposváron is egyre több lecsupaszított, kidobott karácsonyfa árulkodik erről.

A városgondnokság, illetve a KVG Zrt. munkatársai elszállítják a kidobott fákat, de azt kérik a lakosságtól, hogy legalább pakolják a szemetesedények mellé. Bár nem mindenki válik meg a karácsonyfájától, hanem valamilyen módon hasznosítja.

– Évekkel ezelőtt még visszavásároltuk a konténeres fenyőfákat – mondta Petes Tamás, a KVG Zrt. kommunikációs igazgatója –, de ezt az akciót most nem hirdettük meg. Annyi helyen lehetett gyökeres fát vásárolni, hogy minimálisra csökkent az igény. Egyre többen választják a műfenyőt, amelynek ugyan illata nincs, de több éven keresztül felhasználható. A jövő hétfőtől a szemetesedény mellé helyezetteket folyamatosan elszállítjuk.

– Nem okoz gondot a fenyő, mert most először műfenyőnk volt – mondta Kovács Gézáné kaposvári olvasónk. – Sokáig vívódtunk, de végül emellett döntöttünk. Cirka annyiba került, mint az élő fa, de több éven keresztül használható. Miattunk nem kellett élő fát kivágni.– Csak azt kérjük az emberektől – mondta Hartner Rudolf, a városgondnokság vezetője –, hogy ne az ablakon keresztül hajítsák le a tűlevelét és díszeit vesztett fát. Helyenként mint a rakéták zúdulnak ki az utcára az emeleti ablakokból a fenyők, és ott maradnak, ahova éppen estek. Legalább tegyék a szemetesedények mellé, hogy onnan el tudjuk szállíttatni. Éveken keresztül a visszaváltott fenyőket iskolák, óvodák kapták, illetve közterületeken ültettük ki. Ám a lucfenyő a mi éghajlatunkon nem érzi igazán jól magát. A senyvedő, száradó fenyők látványa pedig sehol nem szép.

Ezek is érdekelhetik