Közélet

2010.02.22. 17:59

Bezárják a Bartók iskolát

Az idei tanév után bezár a kaposvári Bartók Béla Tagiskola. Legalábbis erre tesz javaslatot a városvezetés a csütörtöki közgyűlésen.

Márkus Kata

Hogy az iskolabezárás egyáltalán napirendre kerülhet a képviselő-testület előtt, azt az előterjesztő azzal magyarázza: az intézményben a gyereklétszám 2000 óta szinte folyamatosan csökken. A Németh István iskola Bartókba integrálásával csak időleges létszámemelkedést sikerült elérni 2007-ben, ami a következő tanévre ismét csaknem a felére csökkent.



A 2000-es 424-es gyerekszám az idei tanévre 129-re csappant, s a jövő tanévben már csak 71 diák maradna az iskolában. Ha maradna, mert a szülők körében végzett felmérés szerint csupán 17-en ragaszkodnának a Bartók-iskolához. Ennyi gyerekkel pedig nem lehet fenntartani egy intézményt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Júniusig tanítanak az iskolában
[/caption]

– A sajnálatosan csökkenő gyereklétszám szinte mindenhol gondot okoz – indokolta a döntés előkészítését Stickel Péter művelődési igazgató. – Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a Németh István iskola Bartókba integrálása csak időleges eredményeket, létszámnövekedést hozott. Közben pedig koncentráltan jelentkezett az intézményben a nehezen kezelhető, sajátos nevelési igényű gyerekek problémája. A szülők jó része többek közt ezért is döntött úgy, hogy másik iskolába viszi a gyerekét. Mi pedig bármivel próbálkoztunk, nem tudtuk megállítani a folyamatot.

Nem kerülnek utcára

Emelem kalapom a végletekig kitartó pedagógusok előtt. Így nyilatkozott Stickel Péter azokról a tanárokról, akik a mai napig a Bartók-iskolában tanítanak. Azt mondta: a tanárok közt is nagy volt az elvándorlás az utóbbi években, ám aki az utolsó pillanatig kitart, úgy hogy tudja, megszűnik az iskola, ahol dolgozik, megérdemli hogy az önkormányzat gondoskodjon róla. S ez így is lesz, nem kerülhet egyetlen pedagógus sem utcára.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A csökkenő gyermeklétszám a probléma
[/caption]

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a központi Kodály iskola igazgatója is így érez. Úgy nyilatkozott: hálás vagyok a Bartók-iskolában dolgozó kollégáimnak. Minden elismerés megilleti őket, mert ismerve a kialakult helyzetet maximálisan helytállnak az utolsó pillanatig az iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!