Közélet

2010.02.24. 10:05

Itt a tavasz! Megjött Charlie, a vörsiek gólyája

Másodikként repült célba Charlie, a vörsiek gólyája. Az elsőségéről elhíresült gólyát veszprémi társa előzte meg, de Somogyban még mindig a tavasz első hírnöke.

Vigmond Erika

Általában február végére időzíti megjelenését a faluban. A vörsiek szerint Charlie tudja a legjobban, mikor kell jönnie. Az vitathatatlan a tapasztalatok alapján, mikor Vörsre megérkezik a gólya, néhány nap múlva biztosan megérkezik a tavasz is.



Ha az országban nem is, Somogyban mindenképpen elsőként foglalta el fészkét Charlie, a hosszú éveken át elsőségéről elhíresült vörsi gólya. Veszprémi társa előzte meg, de csupán csak három órával. Farkas László vörsi polgármester és családja az elsők között veszi észre a gólya érkezését a házuk ablakából. Farkas László azt részletezte: általában február végére, sokáig napra pontosan 26-ra időzítette megjelenését Charlie a faluban, de ha nagyon télies volt az idő, akkor március elején foglalta el fészkét. Idén 23-án délután két órakor érkezett, pontosan három órával késte le az országos elsőbbséget.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Charlie megérkezett Vörsre
[/caption]

A Balaton-felvidéken, a Veszprém megyei Tüskeváron délelőtt 11 órakor észlelték az idei első fészekfoglaló gólyát - tudtuk meg Molnár Kadocsa, tüskevári  madarásztól, aki hozzátette azt is: egy nappal korábban a tüskevári gólyát már látták a környéken táplálék után kutatva. Tavaly négy fiókát is kiköltött párjával, ám három feltételezésük szerint mérgezésben elpusztult. A negyediket az áramszolgáltató segítségével emelték ki a fészekből, majd a veszprémi állatkertben került, ahol meg is gyűrűzték. Most azt várják, hogy ez a fióka is visszajöjjön szülei után a faluba. Ez egyébként az a gólya, ami két éve szintén megelőzte a vörsi Charliet.

Akkor a tüskeváriak is azt feltételezték, hogy az ő gólyájuk csalt, vagyis nem ment el Dél–Afrikáig. Már eleve későn, december elején kerekedett fel, s hamar, február 13-án vissza is jött. Tavaly szeptemberben viszont már időben útnak indult.
A vörsiek szerint Charlie tudja a legjobban, mikor kell jönnie. Bár a fészkét másodikként foglalta el, attól még a tüskevárihoz hasonlóan, a környékre hamarabb érkezhetett. Az vitathatatlan a sok éves tapasztalat alapján, mikor Vörsre megérkezik a gólya, néhány nap múlva biztosan és végérvényesen megérkezik a tavasz is. Charlie éppen a hosszú út fáradalmait piheni ki, majd fészkének csinosításába kezd párja érkezéséig. Charlie és párja tavaly három fiókát nevelt, s a faluban abban reménykednek, hogy a gyerekek is visszatérnek Vörsre. Az elmúlt évben négy gólyafészek volt lakott, míg tíz éve kilencet számoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!