Közélet

2010.02.16. 10:49

Karvalics Ottó cáfolja, hogy négy ülésnapért négymilliót kap

Meglehetősen húzós első képviselői napon van túl Karvalics Ottó: a Fidesz-KDNP új somogyi képviselője eskütétele után azonnal monstre szavazásba kezdhetett.

Vas András

Hétfőn délután egy órakor tette le képviselői esküjét a az országgyűlésben Karvalics Ottó: a barcsi alpolgármestert a Fidesz-KDNP a január 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Kuzma László honatya helyére delegálta a területi listáról. Papíron nem vár, várt rá sok feladat, hiszen mindössze négy ülésnap volt hátra a ciklusból, ennek ellenére az első napon csak este kilenc után hagyhatta el a T. Házat.
– Bár a fideszes és kereszténydemokrata frakciótársak többségét régóta ismerem, mégis furcsán éreztem magam – mondta Karvalics Ottó. – Szokatlan volt a környezet, az impozáns épület hangulata, s ilyesfajta tömegszavazáson sem vettem még részt. Több mint két és fél órán keresztül szavaztunk, több mint harminc alkalommal kellett voksolnunk. Az viszont jól esett, hogy az eskütétel után nemcsak frakcióbeli, de más pártok képviselői, köztük a somogyi MSZP-sek is odajöttek hozzám gratulálni.



Sokan felvetették, érdemes-e egyáltalán ilyen rövid időre letenni a képviselői esküt, lehet-e bármit tenni néhány ülésnap alatt, ám a honatya szerint, bár elismerte, személyesen semmit sem tud az idő rövidsége miatt keresztülvinni, a szavazások során képviselheti Somogy megyét, és sokszor egy voks is sokat számíthat. Egyúttal cáfolta az egyik bulvárlapban megjelenteket, mely szerint a négy parlamenti ülésnapért közel négymillió forint képviselői illetményt vehet majd fel.
– Közel sem akkora összegről van szó – jelentette ki. – Bár hivatalosan február elsejétől vagyok tagja a frakciónak, az esküt csak tegnap tehettem le, így eddig az anyagi kérdések sem kerülhettek szóba. A képviselői alapdíjat, a választókerületi pótlékot és a lakhatási támogatást valószínűleg megkapom, de konkrét összegekről még nem tudok nyilatkozni.

A három havi képviselői illetmény 695 700 forint, a negyedéves lakhatási támogatás 347 850, míg választókerületi pótlék 1 millió 419 ezer 18 forint a hivatalos adatok alapján. A bulvárlap ehhez hozzászámította a képviselői végkielégítést is – hat havi alapilletmény, azaz 1 millió 391 ezer 400 forint, ami azonban csak akkor jár, ha Karvalics Ottó az áprilisi választások során, ahol a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként a somogyi 6. kerületben indul, nem szerez mandátumot. Esetleges bizottsági tagság esetén havonta további 162 300 forinttal nőne a képviselő díjazása.

– Nem leszek bizottsági tag – állította Karvalics Ottó. – Amúgy pedig kifejezetten sértő a feltételezés, hogy a pénz miatt vállaltam el a képviselőséget. Hatvanhárom esztendős leszek, botorság lenne azt hinni, most akarom megteremteni az egzisztenciámat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!