Közélet

2010.04.20. 17:28

Megtaláltuk az új baloldal „Orbán Viktorát”

Alsóbogáton érte el egyik legjobb eredményét a szocialista párt. Egyéniben nyert az MSZP jelöltje, de listán is majdnem befogták a Fidesz-KDNP-t 44 százalékkal. Uramisten, győztünk!, tipikusan.

Balassa Tamás

Elment a józan eszük. Átlagos honpolgár így reagál a megmagyarázhatatlan alsóbogáti megtévelyedésre. Már nemcsak a gyanúperrel élhetünk, ha azt gondoljuk, hogy az ország színével homlokegyenest szavazó településekre nehéz idők várnak. Több politikusunk véleménye jutott őszödi sorsra, amikor is azt mondták, hogy a település pártállásának következményei lesznek. Történetesen éppen egy szocialistától, Veres János volt pénzügyminisztertől idézi ezt ezekben a napokban egyre több médium.

Alsóbogát után fájna a szívem. A somogyi zsákfalu az európai zsákfaluversenyben sem lenne esélytelen. A megdöbbenéstől földre esett állal kellett megállapítanunk, itt valami nagyon rendben van. Térülünk-fordulunk, s amerre a szem ellát, rendezett portákat, tüsténkedő embereket, élhető vidéket látunk. Egyre erősödik az érzés, ezek a népek itt nem érzik az idők szavát, szembe mennek minden logikával. Az elmúlt évtizedek logikája szerint éppen a kivándorlást kellene fontolgatniuk. Esetleg azon kellene lamentálniuk, hogy bizonyára rövidesen megérkezik a nagy állami eke, és a központi sóhivatal közreműködésével kartágói terméketlenséget idéz elő Alsóbogáton.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A munka nem állt meg a választások után
[/caption]

Süle Tibor polgármester nem így látja.
– Szomorú lennék, sőt, egyenesen kétségbe esnék, hogy ha egy kistelepülés életében a szavazati arány határozná meg az elkövetkező éveket – mondja a polgármester. Független ember, baloldali érzelmekkel, aki főállásban vezeti a falut. Sok támogatást kaptak az MSZP-s Kolber Istvántól, számos pályázatot nyertek. A támogatást elfogadták, hálásak érte, s ésszerűen használták föl, mondja a faluvezető. Ezzel együtt gratulálnak a győzteseknek, és keresik a jó kapcsolatot Gelencsér Attilával, a Fidesz-KDNP megválasztott képviselőjével.
– A többségi akarat előtt meg kell hajolni, és nagyon erősen drukkolnunk kell azért, hogy a kormányunk sikeres legyen. Hiszen akkor a saját népünknek is jobb lesz. Mindenkinek. Nem az ország kétharmadának, hanem a teljességének.
Itt is vagyunk, Orbán Viktor háromharmados országánál. Illetve nem Orbán Viktorénál, hanem a háromharmados országnál, amiért a leendő kormányfő – ha jól értjük a szavait – teljes egészében kíván felelősséget vállalni.



De előre szaladtunk nagyon. Érkezésünkkor a mérleg nyelve jobbra lendül erősen. Egy mozgáskorlátozott 56-ossal találkozunk, kedvesen fogad a köztéren, megáll az elektromos autójával. A falu preferenciájáról kérdezzük, nem kötelezve színvallásra. Mégis megteszi.
– Annyi a bolsi itt, hogy a Dunát lehet rekeszteni velük, anno két teherautóval vitték innét Kaposvárra a munkásőröket – mondja a középkorú úr, Jobbik-szavazó. – De azt el kell ismerni, hogy a fiatal, agilis polgármesterünk minden megtesz a faluért, amely rengeteget fejlődött.
Ekkor ér oda Süle Tibor, kezet ráz a helyi radikálissal. Tizenhárman vannak a pártlistás szavazatok szerint.

A viruló Alsóbogáton évekkel ezelőtt a lepusztulás, a lehangoltság volt ugyanilyen erős. A közmunkások, közcélú foglalkoztatottak szerint az a fontos, hogy a munkájuk megmaradjon, említi a köztércsinosító hölgyek „szóvivője.” A fiatal férfiak fűkaszával a nyakukban arról mesélnek, a több mint százmilliós támogatás, a játszótér, a buszmegálló a baloldalnak köszönhető. Most 51 milliót várnak a sportöltözőre az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek pályázatán. Ezekért jutalmazták a szocialista képviselőjelöltet egyéniben. De a listán nem hunytak szemet a kormány „lúdasságai” fölött.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pártatlan falu szép parkokkal
[/caption]

– Ez egy egyszerű, normális, pártatlan falu – győzköd a polgármester. – A legnagyobb sikerünk az, hogy szívesen adunk a munkát a szociális segítségért, de nem kiskorúsítjuk az állampolgárt monoki módra. Nálunk a bolt és a presszó közül egyre többen mennek a boltba. És az így van jól.
Bölcsessége forrásáról faggatom a civil géplakatost, aki napi 10-12 órában vezeti Alsóbogátot a falugondnokkal, és a korrekt testülettel  közösen.
– Édesapámtól sokat tanultam – mondja –, ő mondta azt is, hogy tanulni mindenkitől lehet, fiam, még a hülyéktől is. Ha mást nem, hülyeséget.
Miután az elfogadás e fontos mérföldkövét is érintettük, két fővárosi gazdára lelt kastély és vakolathulltában is virágos, ápol gyeppel takart udvarok között állunk tovább. Ki ne hagyjuk a facicákat: a faragott-festett jószágok faluszerte hirdetik a különös jelleget.


Pálmajorban elsöprő Fidesz-KDNP sikert hozott a szocpol emléke és a templom felépítése

Pálmajorban huszonöt szavazatra jutott egy szocialista az első – és Somogyban utolsó – fordulóban. A Fidesz-KDNP 124, az MSZP 5, a Jobbik 0, az LMP 1 voksot kapott. Ez az egy voks valami tévedés lehet, tippel Boross Lászlóné polgármester, akinek ez a negyedik ciklusa a döntően romalakta településen. Férjével, Boross Péter volt miniszterelnök testvérével 56 éve él Pálmajorban, 41 évig tanított. Úgy látja, a nagycsaládos romák nem felejtették el, amit a Fidesz-kormánytól kaptak családtámogatásban. Az akkoriban működő szocpolt a cigányság kihasználta, lakáshoz jutott, ezt a fidesznek nem felejtik el. Eddig minden választás hasonló eredményt hozott itt, ezt a trendet az elmúlt nyolc évnek esélye sem volt megfordítania.

– Soha nem volt párttag, és mivel felnőttként kezelem az embereket, sosem mondtam meg nekik, hogy kire szavazzanak – mondja Borossné, aki elárulta, miniszterelnök sógorától eltérő nézeteket vall, és ezt egy családban teljesen normálisnak véli. – Ha tanácsot kérnek, akkor tanácsot adok, de nem irányítom az embereket. A szép eredménynek, Szászfalvi László (KDNP) sikerének örültünk. Szeretjük és tiszteljük őt, a templomépítéskor anyagilag is segített bennünket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!