Közélet

2010.06.21. 15:08

Közösen kutatják a cigányság történetét

A cigány történetiség a magyar egyetemes kultúra része, ám Somogyban rendkívül kevés ezzel kapcsolatos anyag lelhető föl.

Márkus Kata

Somogyban elsőként a kaposvári cigány kisebbségi önkormányzat elnöke írt alá együttműködési megállapodást megyei kulturális intézmények vezetőivel hétfőn délelőtt. Az önkormányzat, a megyei múzeum és a megyei levéltár között létrejött szerződés elsősorban a somogyi cigányság történelmével kapcsolatos anyagok felkutatását, széles körben történő megismertetését célozza.

– A cigány történetiség a magyar egyetemes kultúra része – mondta a megállapodás aláírását követően Bogdán Imre, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke –, ám a Dunántúlon, főként Somogyban rendkívül kevés ezzel kapcsolatos anyag lelhető föl. A cigányság történetét dokumentáló kutatási anyagok az együttműködésnek köszönhetően feltárhatók lesznek, s ezek ismeretében fiataljaink közül remélhetőleg kevesebben tagadják meg származásukat.



– A cigányság és a többségi társadalom közti kapcsolat nem feszültségmentes – tette hozzá Bősze Sándor, a levéltár igazgatója. – Rendezéséhez segítséget nyújthat, ha többet megtudunk egymásról, s ha megtaláljuk azokat az eredőket, melyek a feszültség kialakulásához vezettek.

Költő László, a múzeum igazgatója szerint a megállapodás fellendíti majd a kutatómunkát, s a Nemzeti Civil Alapprogramhoz is közösen pályázhat a két kulturális intézmény s az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!