Közélet

2010.07.28. 07:56

Nagybajomba már hazajárnak a tűzszerészek a bombák miatt

Sokkolta a megye közvéleményét, hogy két napja bombát találtak Nagybajomban és emiatt nyolc családnak ideiglenesen el kellett hagynia az otthonát.

F. Szarka Ágnes

– A tűzszerészek lassan ide is költözhetnének a városba – mondta Czeferner Józsefné polgármester. – Városunk központjában folyik az átépítés, a munkások az elmúlt héten naponta találtak bombát. Amit nem itt találnak, azt a homokbányából hozzák a kamionok.
A város mentén húzódott a 2. világháborúban a Margit vonal. A szovjet támadásra készülve, a német és magyar csapatok többlépcsős védelmi rendszert építettek itt ki 5-7 kilométer mélységben.Nagybajom központjától három kilométerre északra 11 ezer hektár volt eredetileg aknásítva.
Jelenleg kizárólag a Nagybajom és Böhönye község közigazgatási területén fekvő erdőrész, mintegy 3-5000 hektár tartozik az elaknásított körzet kategóriájába. A területen szántó és homokbánya van.

Az erdőben fakitermelés nem folyik, de a terület sem elkerítve nincsen, sem pedig táblák nem jelzik a robbanás- vagy aknaveszélyt. Ennek ellenére balesetet az 1950-es években jegyeztek fel utoljára. Az erdőben évente egy-két darab gyalogsági vagy taposóaknát találnak.  

Ezek is érdekelhetik