Közélet

2010.07.08. 07:38

Strandelszámolás: kormánybiztost hív az egyetlen szocialista

Csak a „hajózók” érdeke, vagy egész Balatonföldváré a hét éve húzódó nyugati strandi fejlesztés? A város képviselő-testülete sokadszorra veszi napirendjére a témát.

Fónai Imre

Kikötőt építene, és a lerobbant állapotú nyugati strandot is fejlesztené a kaposvári székhelyű Sevax Ingatlan Zrt. Hét éve állapodott meg a céggel erről a földvári városvezetés oly módon, hogy 90 millió forintért tartós használatba (értsd: száz évre) kapna 1300 négyzetméter strandterületet. Azóta semmi sem történt.   



S hogy a közelgő választásoknak köze van-e hozzá, nem tudni, ám tény: újra fellángoltak a viták a városban a strandfejlesztésről. A közelmúltban Gáspár Imréné, a képviselő-testület egyetlen szocialista tagja lakossági fórumot is összehívott.
– Már megint a „fű alatt”, a nyilvánosság kizárásával (megfelelő tájékoztatás nélkül, a helyi tévé „kitiltásával”) akarunk kedvezni egy vállalkozásnak ahelyett, hogy a földváriak érdekeit néznénk – mondta  Gáspár Imréné. – Még mindig 90 millió forint az ár, mint hét éve? Az rendben van, hogy 1300 négyzetméteres épület készül, de több szintes. Mi lesz ez, wellness szálló? Mindenki bemehet vajon az elkészülte után is a mai közstrandra? Azt sem értem, miért kell ragaszkodni ahhoz a vállalkozáshoz, amelyik hét éve semmi kézzel foghatót nem tesz. Egyetlen attrakciónk lenne a strand, de jelen állapotában elriasztja a vendégeket, miért játsszuk át most potom pénzért száz évre egy gazdasági társaságnak? Vizsgálatokat kezdeményezek, felkeresem akár Papcsák Ferencet is, az elszámoltatásokért felelős kormánybiztost, lenne itt is mit kivizsgálnia.

Az említett lakossági fórumon az is felmerült: elsősorban a képviselő-testület „hajózóinak” érdeke ez a beruházás. Többen is vitorláznak, így maga Bezeréti Katalin polgármester is. A Sevax Zrt. vezetője, Sinka Béla pedig –hangzott el ez is a fórumon– az önkormányzati tulajdonú Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági tagja.
Kérdés persze, van-e összefüggés e tények között. Az azonban biztos: ma újra tárgyal a témáról a földvári képviselő-testület. – Egyrészt nincsen végleges megállapodás a beruházóval, másrészt a cég felajánlotta: ha a képviselő-testület úgy dönt, írjon ki pályázatot, legyen licit, derüljön ki, valójában mennyit ér a terület – így Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere.

– Kötve hiszem, hogy az 1300 négyzetméteres strandterület tartós használatért 100-150 millió forintnál többet kaphatnánk, de próbáljuk meg, ha úgy gondolja a képviselők többsége. Wellness szálló biztosan nem fog épülni, a Balaton-törvény értelmében strandon ilyen nem létesülhet. A leendő kikötőt (melynek az engedélyeztetési eljárása zajlik évek óta), és a strandot is kiszolgáló épület viszont igen; tehát étterem, s egyéb vendéglátó egységek. Éppen ez a földváriak érdeke, mert ez az, ami hiányzik. A befektető meg persze hogy érdekelt a kikötőépítésben is, hiszen csak a kettő együtt hozna számára jelentős forgalmat. Gáspárné vádjaira csak annyit: hét éve folyamatosan szó van a témáról testületi ülésen, különböző fórumokon, a helyi tévében. Csak az nem tud a beruházásról, aki nem akar. A képviselőnő Sárkányölő Szent György szerepében tetszeleg, mintha egyetlen tisztességesként meg kellene védenie a várost a gonoszoktól. Pedig semmi „csúnyaság” nincsen a háttérben.

Bezeréti Katalin arra a kérdésre, hogy ott lesz-e a helyi tévé kamerája a mai ülésen, azt felelte: – Nem, mint ahogy a választásokig egyetlen ülésről sem lesz élő közvetítés, hogy senki se érezzen késztetést a kampányolásra. Ám az ülés után beszámolunk a döntésekről a helyi tévében. 


Szemesen tiltakozik
a helyi fürdőegyesület

A választások közeledtét sejtik egyesek a két településsel odébb, Balatonszemesen „kitört” aláírásgyűjtés mögött is. Ott az egykori Lidó kemping helyére tervezett SCD-beruházás ellen tiltakozik a helyi fürdőegyesület. Helyenként 20 méternél is magasabb apartmanházak rontanák a panorámát és szabnák át a település arculatát az aláírásgyűjtők szerint.

Valóban érdekes: bár csak 12 méter magas épületeket lehetne emelni, helyenként több méter magasságig feltöltenék a terepet, s ott erről a megemelt szintről indulna az épületmagasság számítása. Takács József balatonszemesi polgármester szerint a pénzügyi gondokkal küszködő településnek szüksége van ilyen, és hasonló beruházásokra az adóbevétel és a munkahelyteremtés érdekében.

nyugati strandi fejlesztés? A város képviselő-testülete sokadszorra veszi napirendjére a témát. Fónai Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!