Közélet

2010.08.23. 07:44

Botrány! A magas vízdíjból futotta a 40 milliós jutalomra

Negyvenmilliós jutalom, kétszer fizetett végkielégítés – a rendőrség nyomoz, az új vezér teljes átvilágítást ígér.

Fónai Imre

Negyvenmillió forintos jutalom a nyugdíjba vonuló vezérigazgató-helyettesnek, több alkalommal is végkielégítés a vezérigazgatónak, tekintélyes prémium-kifizetések a vezető tisztségviselőknek – a vízdíjból a jelek szerint bőven futotta erre a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél (DRV) az elmúlt években. Feljelentés nyomán indult rendőrségi vizsgálat igyekszik most tisztázni, hogy jogszerűen számolta-e el és építette-e be ezeket a költségeket a vízmű a szolgáltatás árába?

Tekintélyes mennyiségű iratot foglalt le a rendőrség, hogy áttekinthesse a DRV Zrt. gazdálkodását. A feljelentő, Léhmann György siófoki ügyvéd saját weboldalán tette közzé a nyomozás dokumentumait. Azt a könyvszakértői jelentést is, miszerint 2008-ban a menedzsment 12 tagja összesen 265 millió forint bruttó jövedelemhez jutott (az egy főre eső éves átlagjövedelem tehát mintegy 24 millió forint).
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mi folyt a DRV-nél? - képünk illusztráció
[/caption]
Ugyancsak e jelentésben áll, hogy „R. Zoltán elnök-vezérigazgató 2006. év május és november hónapban három-hárommillió forint végkielégítésben részesült, ugyanis R. Zoltánnal március 13-tól május 31-ig és június 1-től augusztus 31-ig is határozott idejű munkaszerződést kötöttek. A szerződésben az áll: a határozott idő lejárta esetén történő munkaviszony megszűnése esetén három havi átlagkeresetének megfelelő mértékű végkielégítés illeti meg. R. Zoltán személyi alapbére egymillió forint volt.”

Megjegyezzük: az elnök-vezérigazgató idén június végéig állt a DRV Zrt. élén, csak az új kormány cserélte le a vezetést más állami tulajdonú cégekhez hasonlóan.

Visszatérve a jelentésre: ez állapítja meg azt is, hogy a korábbi vezérigazgató-helyettest úgy nyugdíjazták 2008-ban, hogy ezzel egyidőben negyvenmillió forint jutalmat utaltak ki számára.

Léhmann György egyebek mellett ezen esetek felsorolására alapozta feljelentését, álláspontja szerint „az árak megállapításáról szóló törvénybe ütközően törvénysértő, a fogyasztókat károsító díjmegállapítás” jellemzi a DRV-t.

Szakértőt és revizort is bevont az eljárásba a rendőrség – ez is a siófoki ügyvéd honlapján olvasható, ahol szerepel a legutóbbi rendőrségi meghallgatás jegyzőkönyve is. A személyi juttatásoknak milyen kihatása van a vízdíjra? Ez a legfőbb kérdés, amire a nyomozó hatóság választ vár – derül ki a jegyzőkönyvből. A meghallgatás során Léhmann György feljelentő előadta: „A megállapított vezetői prémium és jutalom törvénysértő. A prémium-kikötés az ármegállapításról szóló törvénybe ütközik, ugyanis nem szükséges ráfordítás és nem a hatékony működéshez szükséges költség. Ez szerintem hűtlen kezelés.”
A szakértő ugyanerről azt mondta: „Abban igaza van a feljelentőnek, hogy a hatékony működésen felül nem biztos, hogy feltétlenül indokolt a vezetőnek jutalmat adni.”

További idézetek a jegyzőkönyvből: „Léhmann: – A vezérigazgató két végkielégítést kapott, soha nem volt valódi szándéka, hogy a határozott idő lejárta után felálljon a székéből. Álláspontom szerint ez csalás alapos gyanúját veti fel, két fiktív szerződésről lehet szó. Szakértő: – Ez engem is meglepett. Nem vagyok munkajogi szakember, de számomra is etikátlannak tűnik. A vezérigazgató egyébként ebben az időszakban nem vett fel jutalmat és prémiumot. Revizor: – A negyvenmilliós jutalom-kifizetés beleszámíthat-e az ármegállapítás során a költségekbe? Szakértő: – Ez nyilvánvalóan az arányos résszel beleszámít.”

Ezek után már csak hab a tortán: az a korábbi vezető, aki negyvenmillió forint jutalommal távozott a társaságtól, jelenleg Tab önkormányzatának segít szakértőként önálló szolgáltató társaság létrehozásában, vagyis abban, hogy Tab hogyan váljon le a DRV Zrt.-ről...

Átvilágítják a céget

Winkler Tamás vezérigazgató nyilatkozta szerkesztőségünknek: „Ne a Balatonnál élőkkel fizettessék meg a magasabb költségeket”

Winkler Tamást nem egészen két hónapja nevezték ki a DRV Zrt. élére. Októberig a pécsi Tettye Forrásház Zrt.-t is irányítja, párhuzamosan. A teljes átvilágítást és a pazarlás kiirtását ígéri.

– Mit szól a rendőrségi vizsgálati anyagban részletezett vezetői bérlistához, jutalmakhoz, végkielégítésekhez? Nem találja ezeket túlzónak? Lesznek változások a cégnél e tekintetben?
– Változások lesznek, már most látszik, hogy ezekre szükség van. Az igazgatóság döntése értelmében átvilágítás lesz a cég egészére vonatkozóan, és ennek figyelembevételével fogjuk meghatározni a szükséges lépéseket, intézkedéseket.

– Előfordulhat-e az ön vezetése alatt is olyan eset, mint amikor elődjével két alkalommal is határozott idejű szerződést kötöttek, majd ezek lejártakor végkielégítést utaltak ki számára?
– Indokolatlannak és felháborítónak tartom ezt. Az átvilágítás ki fog térni többek között a korábban kifizetett jutalmak, végkielégítések jogosságára is, és amennyiben törvénytelenségek, szabálytalanságok kerülnek napvilágra, megtesszük a szükséges lépéseket.

– Mi a véleménye a kiugró jutalommal, 40 millió forinttal nyugdíjazott egykori vezérigazgató-helyettes jelenlegi tevékenységéről, miszerint Tabnak segít szakértőként leválni a DRV-ről?
– Nem tartom etikusnak. Meg fogjuk vizsgálni, hogy ez a tevékenység megvalósít-e bűncselekményt, és ha igen, tudunk-e kártérítési igénnyel élni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Winkler Tamás vezérigazgató
[/caption]
– Milyen tervekkel látott munkához? Melyek az elvárások Önnel szemben, tisztének „elnyerésében” mekkora szerepet játszott az ön vezette pécsi szolgáltató cég által végrehajtott országos, sőt, nemzetközi hírű székházfoglalás?
– A teendőket a már említett átvilágítás eredménye határozza meg, az elvárások azonban már most is egyértelműek, világosak. Ki kell emelni a hatékony gazdálkodást. Ki kell irtanunk a pazarlást a vállalat tevékenységéből. Kinevezésemhez nem egy „székházfoglalás” vezetett, hanem az, hogy Pécsett csökkenő vízdíjak mellett sikerült növelni a szolgáltató nyereségét, ami egyértelmű hatékonyságjavulást jelent.



– A Balaton-parton is lenne honnan csökkenteni a víz- és csatornaszolgáltatás díját...
– Magam is magasnak tartom a vízdíjat. Egyik első dolgom volt megvizsgálni, mi is okozza ezt, és megállapítható, hogy az országban a Balatonnál a legszigorúbbak a szennyvíztisztítás hatásfokára vonatkozó előírások. Ráadásul a Balaton vízgyűjtő-területéről a lehető legtöbb helyen elvezetjük a tisztított szennyvizet, az ehhez szükséges átemelők üzemeltetése is magas költségekkel jár. Remélem, hogy az ígért központi díjszabályozás figyelembe fogja venni ezeket a tényezőket is, és nem az itt élőkkel fizetteti meg a Balaton sajátosságaiból adódó magasabb költségeket.

Azonnal intézkednek

Az interjú elkészülte után juttatta el szerkesztőségünkhöz a DRV Zrt. közleményét Jankó Gábor PR-vezető, miszerint az új vezetés megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a vízellátáshoz és szennyvíztisztításhoz szükséges épületek, műtárgyak környékén elhanyagolt állapotok uralkodnak. Haladéktalanul intézkedtek ezen állapotok megszüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!