Közélet

2010.11.26. 14:34

Hiányzó állami milliók: csődveszélyben az áldozatvédelem

Az idén is számos bajba jutott személyen segített a Fehér Gyűrű áldozatvédő szervezet, miközben Damoklész kardjaként állandó jelleggel ott lebeg felettük a csőd rémképe.

Fónai Imre

Kerekiben sorozatbetörés áldozatává lett időseknek segített anyagi támogatással a Fehér Gyűrű a napokban, ezzel merítették ki idei keretüket. A siófoki szezonális irodát a minap bezáró Fügedi László egyesületi elnök összegzése szerint az idén kevesebb áldozatnak kellett segíteniük.

– Két eset lehetséges; kevesebb volt a turista vagy több a rendőr a közterületen, de egyszerre mindkettő is igaz lehet – így a civil áldozatvédelmi szervezet vezetője. – Míg egy éve közel 200, most 93 személynek adtunk pénzbeli segítséget, összesen 1,6 millió forint értékben. A vörösiszap-katasztrófa áldozatainak egy támogató révén 7,5 millió forintot adtunk át készpénzben.

Fügedi László arról is beszélt: abban reménykedtek, hogy végre több támogatást kapnak az elmúlt évekhez képest, ám a napokban kiderült, hogy a belügyi tárca minden korábbinál kisebb összegre, 5,6 millió forintra tartja érdemesnek a Fehér Gyűrűt. – Öt éves és három szezonális irodát tartunk fenn az országban és a segélyfizetéssel együtt harmincmillió forintra rúg az éves költségvetésünk. Ez annyit jelent, hogy 25 milliót vagy össze tudunk „koldulni”, vagy nem. Állandóan a csőd rémképe lebeg a fejünk felett. Hatalmas segítséget nyújt például Siófok önkormányzata, mely évről-évre hárommillió forinttal támogat bennünket.



Az egyesületi elnök úgy véli: súlyos hiányossága az áldozatvédelmi törvénynek, hogy az uniós kerethatározat ellenére sem vesz tudomást a civil áldozatvédőkről.

– Emiatt folyamatosak az utóbbi időben az anyagi nehézségeink – folytatta Fügedi László. – Két egymást követő évben sem tudtuk kinyitni a balatonfüredi irodát, egész évben működő egységeket kellett bezárni, de aztán több vállalkozást is sikerült támogatónknak megnyerni. Azt szerettük volna viszontlátni a hazai törvényben, hogy lehetőségünk lesz minden idegenforgalmilag frekventált helyen irodát nyitni, hogy az áldozattá vált turistáknak helyben tudjunk segíteni. Hiszen ha egy külföldinek ellopják az iratait, pénzét és autóját, hogyan jut el az állami áldozatvédő irodához a megyeszékhelyre, no meg hogyan és miből utazik haza? Elképzelésünk sajnos egyelőre hiú ábránd. Szívesen vennénk a turizmusban érdekeltek támogatását, hiszen rajtunk is múlik, milyen szájízzel megy haza az a külföldi turista, akit baj ért. Ha látja a segítő szándékot, azt mondja: máskor is visszajövök, mert ha bajba jutok, itt segítenek nekem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!