Közélet

2011.02.04. 08:15

21. századi megyei hírműsor a Kapos Televízióban

119 településen látják a Kapos TV adását. Élő szakmai kapcsolatot tartanak más városi tévékkel. Elsősorban szórakoztatva informáló híradójuk és a sportműsoruk örvend nagy nézettségnek.

Czene Attila

Somogy megyében változatlanul az egyetlen sugárzó televízió a Kapos TV – mondta Katona József igazgató. – Kaposvár 20-25 kilométeres körzetében fogható jó minőségben az adásunk. Egy országos statisztika szerint antennával a lakosság mintegy 20 százaléka nézi a műsorokat.
119 település 56 ezer 868 háztartásába jut el a Kapos TV adása kábelen. Kaposváron és környékén a Kaposnet, Siófoktól Balatonlelléig a Supra, Nagyatádon és környékén Böhö-nyétől Berzencéig a Lát-Sat Kft., a balatonföldvári kistérségben pedig az Optanet a szolgáltató. Nagybajom, Kutas, Beleg és Szabás területén pedig most kerül be a hálózatba a Kapos TV műsora. – Ezeken a területeken napi  24 órán át nézhetők vagyunk – tette hozzá Katona József.Az igazgató arról is beszélt, hogy az utóbbi években nem csak Kaposvárról és közvetlen környékéről, hanem gyakorlatilag Somogy megye egész területéről gyűjtik az információkat. Rendszeresen kapnak képes híranyagokat kilenc városi stúdióból. Ugyanakkor van több város Somogy megyében – ilyen például Marcali és Csurgó –, ahová a Kapos TV napi fél órás friss hírblokkját teszik be az adásukba. Ott a helyi televízió csatornáján este 20 órától láthatók.

Mindent összeszámolva a televíziókat tekintve a legnagyobb lefedettséggel a megyében a Kapos TV rendelkezik.
Az idén 21 éves a Kapos TV. Az RTL Klub bemondója, Erős Antónia, s a TV 2-ben ismertté vált Máté Kriszta is több éven át dolgozott náluk, S itt kezdett Németh Zsolt, aki jelenleg a Magyar Televízió hírigazgatójának helyettese. – Most is erős a szakembergárda, mintegy évtizede stabil a csapat – értékelt az igazgató.

A Kaposvári Egyetemmel a napokban kötnek megállapodást. A rádiós-televíziós szakon tanulók náluk töltik a gyakorlati idejüket a most induló szemesztertől.
– Bár nézhetők a Kapos TV-ben különféle magazinműsorok, zenés-szórakoztató beszélgetések, autós és kulturális öszszeállítások is, elsősorban a hírműsorokra, és a sportra kíváncsi a helyi televízióban a lakosság, emiatt erre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt – árulta el Katona József. – A 21. századi híradózás-trendnek megfelelően szórakoztatva informálunk, a híradó és a magazin egyvelegét készítjük el minden estére.

– A hírműsor értéke nyolcvan százalékban a feldolgozás módján múlik – magyarázta az igazgató. – Nagyon fontos, hogy ez könnyen fogyasztható legyen a néző számára. Mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy képekben gazdag, több helyszínen és több megszólalóval készüljön az anyag, pedig gyakran nem egyszerű a kamera elé érintettet találni, akivel azonosulni tud a néző. Valószínűleg törekvéseinknek köszönhető, hogy az elmúlt néhány esz-tendőben kétszer is elnyertük a legjobb helyi híradó díját az országos fesztiválon. S rendszeresen kérnek tőlünk anyagokat az országos televíziók, leginkább az RTL Klub, a TV 2, az Echo TV és a Hálózat TV.

Filmeket is készítettek

A Kapos Televízió stábja időnként nagyobb lélegzetű munkába fog.
Nagyobb sikerű produkciójuk volt a Vissza Kaposvárra című retrofilm, a Copus show (helytörténeti vetélkedő a középiskolás korosztálynak), 56 szilánkjai Kaposváron. A Premier vetélkedősorozat győztesei a mai napig mondják az időjárásjelentést a tévében.

Ezek is érdekelhetik