Közélet

2011.02.15. 10:09

Életveszélyesen megdőlt fáktól retteg az autós a 7-es úton

Kidőlt és félig dőlt fák között autózhatunk a 7-es számú főút bizonyos szakaszain. A veszély miatt az egyik sofőr hozzánk fordult miután a közútkezelőnél nem járt sikerrel.

Sonline / Simonné Dr. Mészáros Renáta

Tisztelt Panaszblog!
Egy problémámmal fordulnék Önökhöz.
Minden hétvégén járok szüleimhez Somogyországba Nagykanizsáról. A 7-es számú főúton. Sajnos Zalakomárt elkerülve, beérve az erdőbe félelmem támad mindig. Eddig két alkalommal láttam fát kidőlve azon a részen. Volt, hogy éppen egy autóra dőlt a fa. Tehát ez Zalakomár és Szőkedencs közötti erdős rész.
A fák veszélyesen az út felé dőlnek, és nem egy, hanem több darab.
Próbáltam kideríteni ki foglalkozik ezek rendbetételével. Találtam is egy
rendeletet interneten.
De ettől még lehet az erdő magán kézben.
A közútkezelőnél pedig a telefon nem vették fel.
Hogyan lehetne ezt a szakaszt rendbe tetetni? Zalakomárnál, a zalai/somogyi határok zalai szakaszán már dolgoznak az ügyön.
De ott nem is olyan vészes szerintem. Az volna a kérdésem, hogy meg lehet e önöket bízni egy ilyen ügy végigjárásával esetleg?
Jómagam és többi autóstársam nevében. Segítségüket előre is köszönöm
.

K. Zsolt
(Nagykanizsa)



Tisztelt Panaszos!

Levelében nem részletezte, hogy az erdő, illetve annak eldőlt fái milyen mesze vannak az úttól, aminek jelentősége lehet. Ezen információ azért fontos, mert ha a fák a közút területén vannak, akkor az Ön által is írt 6/1998. KHVM rendelet alapján a közútkezelő gondoskodik a fák szemlevételezéséről és a forgalomra veszélyes fák kivágásáról. A közútkezelő a közutak tekintetében a fenntartás során a forgalmi igénybevételből és az időjárási, valamint egyéb természeti hatásokból származó természetes leromlás ellensúlyozásához szükséges tevékenységeket látja el; továbbá az üzemeltetés során a közúti forgalom biztonságos és kulturált lebonyolítását elősegítő szolgáltatások összességét végzi.(6/1998. KHVM rendelet 2.§. ) Írta, hogy a közútkezelőnél a telefont nem vették fel, ezért javaslom, hogy írásban (e-mail) jelezze a problémát, melyre konkrétumokkal kaphat választ.

Az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló 6/1998. (III. 11.) KHVM rendelet vonatkozó szakaszai:

1. § (2) A rendelet hatálya
a) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 33. §-a (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott közútkezelőkre,
b) az országos közutakra, azok tartozékaira és műtárgyaira, az országos közúthálózat folyam- és folyóhídjain lévő gyalog- és kerékpárutakra, azok fel- és lehajtó rámpáira, az országos közutak területén lévő és a közútkezelő kezelésében álló gyalog- és kerékpárutakra azok fel- és lehajtó rámpáira (a továbbiakban: közutak), valamint
c) a közutak kezelőinek nyilvántartási, ellenőrzési, üzemeltetési és fenntartási feladataira, a koncessziós társaságok esetében a koncessziós szerződésben foglaltak figyelembevételével
terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában az 1. § (2) bekezdésének b) pontjában meghatározott közutak tekintetében
a) tisztítás: az országos közutak téli tisztántartását elősegítő szolgáltatások összessége;
b) üzemeltetés: a közúti forgalom biztonságos és kulturált lebonyolítását elősegítő szolgáltatások összessége;
c) fenntartás: a forgalmi igénybevételből és az időjárási, valamint egyéb természeti hatásokból származó természetes leromlás ellensúlyozásához szükséges tevékenységek ellátása.

3. § A közutak kezelésével összefüggő részletes nyilvántartási, ellenőrzési, tisztítási, üzemeltetési és fenntartási feladatokat, azok elvégzésének határidejét, valamint az egyes fogalmak meghatározását e rendelet melléklete, az Országos Közutak Kezelési Szabályzata (a továbbiakban: OKKSZ) tartalmazza.

Az Országos Közutak Kezelési Szabályzata

3.2.
Az útellenőrzés gyakorisága
Szolgáltatási osztály Forgalomnagyság ÁNF, E/nap Útellenőrzés gyakorisága legalább (naptári naponként)
I. - naponta kétszer
II-III. >8000 naponta
II-III. 5000-8000 kétnaponta
II-III. <5000 hetente
IV. - hetente
V. >1000 kéthetente
V. <1000 havonta
VI-VII. negyedévente

3.3. Az út és a híd állapotáért, tisztításáért, üzemeltetéséért és fenntartásáért felelős közútkezelőnek meghatározott időszakonként, de legalább a tavaszi, illetve őszi időszakban útbeutazást kell végeznie. Az útbeutazásra kötelezett felelős személyek körét, a beutazás gyakoriságát külön szabályzatban kell előírni.
3.8. A közút területén levő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer meg kell vizsgálni és a forgalomra veszélyes fák kivágása iránt intézkedni kell.
4.1. A közutakat, a hidakat, az átereszeket, a műtárgyakat és az úttartozékokat a közút kezelőjének működőképes állapotban kell tartania.
4.2. A közút kezelője köteles a közúton keletkezett forgalomra veszélyes helyzet megszüntetéséről, szükség esetén annak jelzéséről, az útszakasz lezárásáról és a forgalom eltereléséről a veszélyhelyzet észlelését vagy bejelentését követően haladéktalanul intézkedni. A közútkezelő intézkedéséről köteles a külön jogszabályban megnevezett,
a tisztítási, az üzemeltetési és karbantartási feladatok ellátására vonatkozó szerződéseket előkészítő és teljesítésüket ellenőrző szervezetet tájékoztatni.

A fentebb írtakhoz képest máshogy kell kezelni a problémát abban az esetben, ha a fák magánterületen vannak. Ebben az esetben azokat a tulajdonos kezeli, vághatja ki engedéllyel.  A tulajdonosnak figyelemmel kell lennie arra, hogy a fák másokat, illetve a közlekedést ne veszélyeztessen. A tulajdonost természetesen lehet értesíteni a területén tapasztalt állapotokról. Amennyiben a tulajdonos kilétét szeretné megtudni, célszerű az illetékes földhivatalt megkeresni, hiszen az ingatlan-nyilvántartás adatai nyilvánosak, bárki számára elérhetőek egy formanyomtatvány kitöltése után.

----------------------------------------------------------------------
A Sonline.hu jogi tanácsadási blogot indított Simonné Dr. Mészáros Renáta közreműködésével. Önnek csak annyi a dolga, hogy megírja nekünk vélt, vagy valós sérelmét, melyben megoldást, vagy segítséget vár az ismeretlen jogi területen. Jogászunk válaszát, tanácsait és a felvetett problémát együtt közöljük a blogon. Dobja be hozzánk gondjait bátran a Sonline Panaszládájába!
[email protected]
-----------------------------------------------------------------------

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!