Közélet

2011.03.30. 09:55

Meghalt Charlie, a vörsiek híres gólyája

Tizenhárom év után nincs gólyája Vörsnek. Azt még nem tudni, miben pusztult el Charlie.

Vigmond Erika

Március 5-én készítette fotóriporterünk az utolsó fényképet Charlie-ról. Fázósan, csőrét melengetve pihent a hosszú út végén, s kissé furcsán méregette, hogy fészkéből alig maradt valami. Nem tudta, hogy amíg távol volt a fészek tartószerkezete annyira elrozsdásodott, hogy már nem bírta 80 centiméter vastagságú gólyaotthon súlyát. Eltörött és rádőlt a vezetékekre. Az áramszolgáltató segítségével egy új tartószerkezetet tettek vissza, amire úgy jelképesen kerültek csak ágak.

– Már legalább egy tíz centiméter visszaépített – mondta Farkas László, Vörs polgármestere. – Meg is nyugodtunk, hogy elfogadta az új fészket. Ám néhány napja, egyik este már nem tért vissza Charlie az új otthonába, s napokig nem is látták. Aztán jött a rossz (gólya)hír: az egyik ház kertjében találtak rá, már élettelenül. – Még nem tudjuk, miben pusztulhatott el, azt majd a boncolás deríti ki – szomorkodott Farkas László. – Azt tervezzük, hogy preparáltatjuk a gólyát és a Talpas Házban kiállítjuk – folytatta a polgármester. Mint kiderült, a terv megvalósítása nem lesz egyszerű, mert a preparátum elkészítése 100 ezer forintba kerülne, s a falu költségvetése nehezen viselné most el ezt a terhet.
Az elsőségéről elhíresült Charlie 13 éven keresztül volt hűséges a faluhoz, a tavasz hírnökeként.



A vörsiek azt is furcsállják, hogy Charlie párja még mindig nem érkezett meg a faluba. Máskor úgy tíz napos késéssel foglalta el a közös fészket. Pedig a faluban ez az egyetlen lakott gólyafészek volt. Farkas László bánatára, bár Charlie a párjával mindig 3-4 gólyafiókát is felnevel, még a fiatalok közül egy sem választotta a vörsi letelepedést. Most abban bíznak: talán valamelyik fiatal mégis visszatér a családi fészekbe.

A falu vezetése szeretné Charlie

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!