Közélet

2011.03.03. 08:04

Újabb LEADER nyertes lista

Újabb nyertest hirdethetett a „Dél-balatoni LEADER”, ennek ellenére területükön is vannak, akiknek még mindig várniuk kell az elbírálásra.

Füleki Tímea

Nyolc turisztikai beruházást tervező vállalkozás és civil szervezet kapott több mint 140 millió forint értékű támogatást a „Dél-balatoni LEADER” Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. területén eddig. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program harmadik tengelyes intézkedései közül a turisztikai pályázatok eredménye ez, mely az igazgatóság pénteki döntésével lett végleges, amikor a balatonberényi turisztikai egyesület pályázata is támogatást kapott.



Az alig több mint féltucatnyi beruházás ellenére a paletta színes: akad vállalkozás, mely apartmanok építésében látja biztosítottnak a jövőt, míg más kerékpárszervizt vagy borospincét fejleszt, de felújítják a balatonfenyvesi fogathajtó világbajnokság egykori helyszínét, a stadiont is, részletezte Kollmann Gergely, igazgatósági elnök.

Ennek ellenére a többi jogcím esetében még mindig akadnak, akik 2009 végén beadott pályázataik elbírálására várnak. A rendszer működésének anomáliáiról legutóbb Móring József Attila országgyűlési képviselővel is egyeztetett a „Dél-balatoni LEADER” vezetősége, a képviselő a tizenöt dél-dunántúli helyi akciócsoport Fonyódon rendezett regionális egyeztetésén is részt vett.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Változást sürgettek a fonyódi régiós egyeztetésen, amelyen Móring József Attila országgyűlési képviselő is részt vett
[/caption]

Móring József Attila Somogyvár polgármestere, amely településre a választókerületében a legtöbb forrás érkezett a Zrt.-n keresztül, így személyes tapasztalata van a polgármesteri hivatal, a templom és a sportegyesület épületeinek felújítása kapcsán a rendszer nehézségeiről – fogalmazott Kollmann Gergely igazgatósági elnök. – Örömmel fogadtuk nyitottságát, s a szükséges változtatások megkönynyítésére Zóka Tamás korábbi munkaszervezet-vezető azóta egy negyvenoldalas, példákkal illusztrált tanulmányt is elkészített térítésmentesen – újságolta az elnök. Közlése szerint a munkaszervezet eddigi vezetője a részvényeseknek egy részletes tájékoztatót is eljuttatott a pályázatok beadása óta eltelt több mint egy esztendő történéseiről. Az összegzés rávilágít: a levél megírásáig eltelt 421 napból 89 napot álltak a pályázatok a helyi akciócsoportnál, s ennek, azaz az idő ötödének egy része is a szükséges, központi informatikai fejlesztések csúszásából adódott.

Zóka Tamás korábbi munkaszervezet-vezető levelében az áll: „A „Dél-balatoni LEADER” Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. lehetőségeihez mérten a múltban is igyekezett megtenni minden tőle telhetőt a feldolgozási folyamat felgyorsítása érdekében.

Kattintson és nézze meg a Somogyi Hírlap LEADER-oldalát!

A pályázók érdekeit minden esetben a lehető legnagyobb gondossággal képviselte a Zrt., még ha ez szemben is állt némely hivatalok ügykezelési gyakorlatával. A jelenlegi helyzetben azonban a „Dél-balatoni LEADER” Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. sem tud egyebet tenni, mint, hogy tisztelettel kéri mind pályázóinak, mind pedig részvényeseinek türelmét a harmadik tengelyes támogatási kérelmek feldolgozása ügyében.”

Turisztika

Ügyfél neve

Támogatás (Ft)

Település

Projekt címe

Charlie Sport Bt.

3 673 225

Balatonfenyves - Imremajor

Vendéglátó egység fejlesztése

Balláné Vajas Éva E.V.

4 340 107

Balatonmáriafürdő

Borospince fejlesztése

Pelso Hotel Kft

9 987 000

Balatonmáriafürdő

Kerékpárszervíz-állomás

Vivert János

12 378 926

Somogyvár

Apartmanok kialakítása

Balatonberényi Turisztikai Egyesület

14 657 118

Balatonberény

Turista útvonal kialakítása

Balaton Agrár Zrt.

17 776 191

Ordacsehi

Magánszálláshely kialakítása

Fenyves-Termál 2008. Kft.

27 810 265

Balatonfenyves

Stadion felújítás

Agro-Wild Kft.

49 521 391

Karád

Magánszálláshely létrehozása

Összesen:

140 144 223

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!