Közélet

2011.04.12. 08:45

Korábban halnak a romák, nem élik meg a nyugdíjas kort

Rövidebb ideig élnek a romák, Pogányszentpéteren két 62 éves roma van, idősebb nincs.

Varga Andrea

A háziorvosok jelezték, hogy kritikusan magas a daganatos és immunrendszeri megbetegedésekben, tüdőt érintő betegségben szenvedők száma, ugyanakkor elszegényedett a lakosság, szűrővizsgálatokra nem jár, noha a megelőzés fontos lenne – magyarázta Didicsné Kardos Györgyi polgármester, hogy miért döntöttek úgy Pogányszentpéteren: szükség van egy egészség napra.

Az önkormányzat itt sem áll jobban, mint másutt, mégis 400 ezer forintot rászántak, emellett sok társadalmi munkát hozzátettek. Még a szomszéd falvakból érkezőket is fogadták.

Többek között koleszterin-, vércukor-, véroxigénszint-mérés, csontritkulás és hallásvizsgálat történt, de tanácsot kaptak életviteli kérdésekben és konyhai fortélyokról, ehettek egészségfalatkákat, volt sportverseny. Didicsné Kardos Györgyi polgármester azt mondta: nem számított ekkora érdeklődésre, és külön öröm, hogy a romák is eljöttek.



– Köztudottan rövidebb ideig élnek a romák, Pogányszentpéteren két 62 éves roma van, idősebb nincs – mondta Didicsné Kardos Györgyi.
– Ez szenzációs dolog, köszönet érte a szervezőknek – lelkesedett Vékonyné Szabó Beatrix. Az emberek időhiányra panaszkodnak, de most helybe hoztak sok vizsgálatot, csak élni kell a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!