Közélet

2011.04.11. 15:13

Lombikbébi TAJ-kártyával, Kaáli álmai mögé állt az állam

Mostantól a kaposvári lombikbébi-program is részesül állami támogatásban, így a Kaáli Intézet által finanszírozott beavatkozások az eddigi 10-20 százalékos önrész után ingyenesek lesznek, jelentette be hétfőn a Kaposi Mór Oktató Kórházban létesített meddőségi centrumban Steven G. Kaáli.

Balassa Tamás

Az Egyesült Államokban élő magyar származású orvosprofesszornak a születésszámot növelő törekvése fél év alatt jutott el a megoldásig, ha nem is a legkedvezőbbig. Kaáli professzor fél éve nyitotta meg az ország nyolcadik meddőségi centrumát a somogyi megyeszékhelyen, s azóta szeretné elérni, hogy az állam bővítse ki az OEP-támogatások körét, de a legjobb az lenne, ha a lombikbébi-programot korlátozás nélkül támogatná. Ez ügyben még Orbán Viktornak is írt levelet, lobbizott az ügyben a kaposvári kórház menedzsmentje és a helyi politikai elit is. A feszes költségvetési tervezés időszakában azonban ez az összefogás egyelőre nem hozta meg a várt eredményt.

Az állam azonban januártól a többletteljesítés regresszív, csökkenő mértékű finanszírozását kiterjesztette az intézetre is, így végül átcsoportosítással tudja kezelni a helyzetet a Kaáli Intézet. A túllépést tíz százalékig 30 százalékos áron téríti az egészségbiztosító. Ezt a pluszlehetőséget Steven G. Kaáli teljes egészében Kaposvárra hozta, ahol már több mint száz beültetést végeztek ősz óta. Az első lombikbébik rövidesen megszülethetnek, s keddtől ingyenesen, állami kontingens terhére végzik a gyermekre vágyók megtermékenyítését.

Steven G. Kaáli elmondta: a meddőségi centrumok segítségével ismét a vágyott 100 ezer fölött lehetne az éves hazai születésszám. Egy gyermek 500 ezer és egymillió forint körüli befektetéssel biztosítható mindazoknak, akiknek más reményük nincs az utódnemzésre.
– Ez a legolcsóbb eszköz a népesség növelésére, a betelepítésnél, az adókedvezménynél és a szociális támogatásoknál is olcsóbb – mondta Steven G. Kaáli. – Akik hozzánk jönnek, ők akarnak gyermeket, nem szabadna korlátozni őket abban, hogy tudjanak szülni.Az orvosprofesszor elmondta: a 90 ezer 600-as éves születésszám 140 éves rekord, azóta rögzítik ezt az adatot. A meddőség kezelése önmagában nem ad megoldást a népességfogyásra, tette hozzá, de a magyar 2,5 százalékhoz képest a skandináv 6-9 százalékra lehetne növelni a lombikbébik arányát. Ez már sokezer plusz gyermek lehetne.
– Tizenötezer házaspár jár orvostól-orvosig, hogy gyermeke lehessen, nem ismeri a sorsukat senki. Mi ismerünk és nyomon követünk minden lombikgyereket. Ha ezzel a tizenötezerrel növelhetnénk az éves magyar születésszámot, az ismét százezer fölött lehetne, s a nullához közelítene a népességfogyás – mondta a professzor.

Steven G. Kaáli fotókat is készített hétfőn a Kaposvári Meddőségi Centrumban, a Köszönjük, hogy megszülettünk – 20 év, 20 ezer gyerek című kötet számára. Az első intézetet ugyanis 1992 alapították hazánkban, s azóta világviszonylatban is kiemelkedő 30-35 százalékos megtermékenyülési rátát értek el az orvosi, biológiai és technológiai háttérrel és tudományos ismeretanyaggal. Wilhelm Ferenc főorvostól tudjuk: a kaposvári centrumhoz fordulók 70 százaléka somogyi. Az első száz kezelést 10 százalékos (45 ezer forintos), a következőket 20 százalékos áron végezték eddig, a többit a Kaáli Intézet állta.

Ezek is érdekelhetik