Közélet

2011.04.14. 07:42

Turistát kergethet a balatoni szúnyoginvázió

Megjelentek az első vendégszúnyogok a Balatonnál. Irtásukra már kiszabták a keretet.

Vigmond Erika

– Hathatós intézkedés kell a szúnyogok ellen, mert ha így megy tovább, nem lesz balatoni idegenforgalom – jelentette ki Farkas László vörsi polgármester, a Balatoni Szövetség elnökségi tagja. Várhatóan 45 millió forintos állami forrás jut a szúnyogirtásra, amihez ugyanennyit kell összeadnia a Balaton környéki önkormányzatoknak.

– Ebből talán hatszor lehet permetezni, két-háromszáz méteres sávban áprilistól a szezon végéig. Kérdem én: a szúnyogokkal valaki megbeszélte, hogy ebben a 300 méteres sávban lehetnek csak? – tette hozzá Farkas László. – A szúnyog nem úgy terem a betonon, a tanyájuk a mocsaras vidékeken van. A Balatoni Szövetség legutóbbi közgyűlésén elhangzott: azokat a településeket kihagyjuk a szúnyogirtásból, amelyek nem fizetik be a rájuk eső részt, mert a szövetség nem tudja helyettük finanszírozni. De a szúnyogokkal nem tudunk paktumot kötni, hogy ne repüljenek tovább. Így azok irthatják ki a balatoni idegenforgalmat.



A polgármester szerint a külföldiek szívesen jönnek ide pihenni. Ám nem tudnak jóízűen megenni egy vacsorát a szabadban, mert a szúnyogok belepotyognak a levesükbe, vagy egyfolytában csapkodják azokat. Ezeket az élményeket nem hallgatják el otthon, el is riaszthatják a lehetséges vendégeket.
 – A tavalyi sok csapadék után annyi lesz idén a szúnyog, mint még soha – folytatta –, de nincs sokkal több pénz az irtásukra, mint tavaly. Rég kezelhető keretek közé kellett volna szorítani a szúnyogirtás.

 – Ha a környező országok meg tudták oldani, mi miért nem? – kérdezte Farkas László. – Komolyabb pénz kell az irtásra, vagy a módszeren változtatni, hogy legalább ritkuljanak. Azon gondolkodom, hogy lehívom az érintett minisztereket, mikor rendesen vannak szúnyogok. A legdrágább vacsorával várom őket, de a teraszomon kell megenniük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!