Közélet

2011.05.31. 18:51

Bárdudvarnokon és Marcaliban segítettek

A Somogyi Hírlap nemcsak a hírek pontos és gyors közlését, hanem megyénk lakóinak támogatását is feladatának tartja. Ezért indítottunk akciót Soma és csapata néven. Arra kértük a fiatalokat, hogy segítsék a környezetükben élőket.

SONLINE

Bárdudvarnokért dolgozom! Ifjúsági Klubunk évek óta sikeresen működik. Bár fiatalok vagyunk, így sokan gondolhatják, hogy minket nem sok minden érdekel, ez nem így van! Igenis szívünkön viseljük a településünk jövőjét, hiszen itt élünk, s jövőnket is itt képzeljük el. Ezért döntöttünk úgy, hogy segítjük iskolánk kerítését lefesteni, színt viszünk nemcsak a kerítésre, hanem a falu életébe is.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lelkes csapat egyenpólóban
[/caption]
Borongós napra ébredtünk egy szombati reggelen az Önkéntes Fiatalok Napján. Az időjárás nem vette el lelkes csapatunk kedvét, s a szorgos kezek máris nekiláttak az iskola kerítésének csiszolásához, festéséhez. Valóban alaposan készültünk, hiszen nemcsak a mintázat színkombinációját terveztük meg, hanem egy egyenpólót is „Bárdudvarnokért Dolgozom!” felirattal.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az iskolájuk kerítését festették le a gyerekek
[/caption]
Továbbá az önkormányzat költségeit kímélve majdnem mindenki hozott magával ecsetet, hígítót, csiszolót. Komoly előkészületek után lett eredménye az összefogásnak. Szép színes kerítést varázsoltunk az általános iskola köré, mert nekünk – de jó is ez! – még van iskolánk.
Az idősebbek elismerő pillantásai, szavai megerősítették bennünk, hogy munkánk példaértékű megmozdulás volt, hiszen a kitartó munka gyümölcse egy megújult, vidám kerítés és a napsütés lett.
Köszönet társaimnak és a lelkükben még fiatal társainknak a részvételért, támogatásért, munkáért!

S hogy kik tettek valamit a napért?

Lucz Dávid és édesapja Lucz Miklós (köszönet neki nemcsak a részvételért, hanem az eszközök, kellékek hozzájárulása miatt is), Huszár Roland, Illa Péter, Kistóth Ákos, Kistóth Márk, Csampisz Zoltán, Kitlinger Petronella (Petra), Örömi Nikolett (Niko), Koszednár Orsolya (Orsi), Antall Viktória, Bódis Melinda (Mandy), Kistóth Gézáné Ica néni, a technikai segítő. Persze a munka jobban ment egy kis rásegítéssel, volt elemózsia és szomjoltó, ezt képviselői felajánlással biztosították számunkra.
A közeljövőben szeretnénk még máskor is TENNI, mert jó értékesnek LENNI!
Nezdei Gergely

Saját sulipénze van a noszlopysoknak


Saját sulipénze van Marcaliban a noszlopysoknak, a petákot eddig még nem akarta senki sem hamisítani, pedig nagyon jó a vásárlóértéke Marcaliban.
Iskolánkban, a marcali Noszlopy iskolában működik egy környezetvédelmi program, amelynek Zöld Pötty a neve. Az elhasznált hulladékokat, mint például a műanyag palackokat, a kupakokat, az elhasznált elemeket  gyűjtjük. Az osztályok versenyben vannak egymással. A szülők, nagyszülők, ismerősök révén már „megfertőztük” a várost is. A nagypapák, anyukák, szomszéd nénik gyűjtik szorgalmasan a kupakokat, ezzel segítve az osztályokat. A hulladékokért peták a jutalom.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az elhasznált elemeket is gyűjtik
[/caption]
A peták a mi iskolánk saját pénze. Ha hasznosat csinálunk, akkor kapunk petákot. Mi péntekenként vállalunk kémcsőmosást Imre bácsinál, iskolánk kémiatanáránál. Azért szerettük volna ezt a munkát, hogy megismerkedjünk a kémiaszertár rejtelmeivel. S a munkával segítjük az iskolánkat. A bevételből a helyi gyermekotthon számára veszünk játékokat.

Patkó Imre tanár urat faggattuk kémcsőmosás közben, aki iskolánkban a Zöld Pötty környezetvédelmi program és a saját iskolapénz, a peták kiötlője.

Kinek a fejében született meg az ötlet?
Az iskolában már volt ehhez hasonló kreáció: a Noszlopy Dollár. Ezt csak farsangok alkalmával használták és a játékkaszinó asztalainál költhették el a gyerekek. Nagyon régóta használnak iskolai tanításhoz játékpénzt alsóban matematika órákon. A jelenlegi működési mód folyamatosan alakult ki, és még most is változhat. A program gondozója én vagyok, egy régi fejlesztő eszközt tettem új környezetbe, ennyi volt a szerepem.

Miért pont a peták elnevezés mellett döntöttek?
A gyerekek nevezték el így még 2002-ben. Kellett egy rövid, jól megjegyezhető gyerekbarát név a hivatalosnak hangzó iskolajegy helyett. Akkor összegyűjtöttük a gyerekektől az elnevezési javaslatokat, majd az intézmény tanulói szavazattal döntötték el a győztes elnevezést.

Hol készül a sulipénz?
Nem szerencsés ez az elnevezés, habár sokan így hívják. A petákok kézimunkával készülnek a számérték és a név felírásán kívül. A bélyegzés, az aláírás, a sorszámozás és a laminálás mind-mind egyenként kerül rá a petákra.

Nem hamisították még a petákokat?
Eddig még nem találkoztam ilyen esettel. Sok biztonsági elemet építettem a petákba: kézi feliratok, titkos tintával készített rajz, laminálás alatti lyukak, egyedi sorszámozás, és a sajátkezű elkészítési mód, ami miatt nincs két egyforma.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kémcsőmosás Imre bácsinál
[/caption]
Ki és miért kaphat petákot?
Az osztályközösségek, a gyerekek, a pedagógusok és különböző iskolai programok. Peták jár papírgyűjtésért, szelektív hulladékgyűjtésért, bármilyen, az iskolában önként vállalt munkáért, diákönkormányzati tevékenységért.

Hol tudják felhasználni a gyerekek?
Vannak a városban és az iskolában úgynevezett Petákbeváltó helyek. Ezek olyan boltok, amelyeknek az árukészlete valamilyen hasznos tevékenységnek az alapját képezi: egészséges táplálkozás, sport, hobby, szabadidő hasznos eltöltése, vagy egyéb hasonló.



Hogyan változik a peták-forint árfolyam?
Attól függ, hogy ki és mire költi. Az osztályok bármire költhetik, és ebben az esetben 1 petákért 3 forintnyi árut lehet vásárolni. A gyerekek a meghatározott helyeken 1:2 arányban kapnak érte árut.

Van-e lehetőség a befektetésre?
Igen, a peták leköthető, és nagyon jó opciók közül lehet választani, például ha egy évig nem nyúl hozzá a gyerek, akkor 30 százalékkal ér többet a futamidő végén a befektetése.

Kedves szerkesztő!

Andi néni, a tanárnőnk – úgy tudjuk – beszélt már arról Önnel, hogy mi is szeretnénk bekapcsolódni a "Soma és csapata" akcióba.

Mi elkészítettük az anyagot, írtunk cikket és fotóztunk is, hogy mit segítettünk. Reméljük nem baj, hogy a mi iskolánkból, a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolából már csináltak a nyolcadikosok is.

Nagyon szeretnénk, ha a mi anyagunk is megjelenhetne a Somogyi Hírlapban.

Üdvözlettel: Jandrics András, Gáspár Balázs, Gáspár Attila (a "nyakkendősök")

Mi elkészítettük az anyagot, írtunk cikket és fotóztunk is, hogy mit segítettünk. Reméljük nem baj, hogy a mi iskolánkból, a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskolából már csináltak a nyolcadikosok is.

Nagyon szeretnénk, ha a mi anyagunk is megjelenhetne a Somogyi Hírlapban.

Üdvözlettel: Jandrics András, Gáspár Balázs, Gáspár Attila (a "nyakkendősök") Lelkes csapat egyenpólóban Az iskolájuk kerítését festették le a gyerekek Az elhasznált elemeket is gyűjtik Kémcsőmosás Imre bácsinál -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!