Közélet

2011.07.12. 17:52

Komáromi Ferenc Merlot-ja lett Somogy bora

Balatonboglár-Szőlőskislakon az Országh Pincészetben választották meg kedden délután Somogy borát.

Márton László

Tizenhárom borász huszonhét borral indult a megmérettetésen, ahol feltétel volt, hogy a nevezett nedű 2008-as évjáratnál nem lehet idősebb és egy korábbi versenyen már arany- vagy ezüstminősítést kellett szereznie. A szakmai és a társadalmi zsűri, Somogy bora mellet, szavazott a Dél-Balatoni Borút Egyesület, valamint a Somogyi Hírlap borára is.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Baslázs Árpád, Neszményi Zsolt és Gelencsér Attila a szőlőskislaki borversenyen
[/caption]
– A Dél-Balatoni Borvidék boraival országos és nemzetközi porondra is ki lehet lépni – fogalmazott a versenyen Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke. Gelencsér Attila szerint a somogyi borok jobbak annál, mint amekkora marketing felületet eddig kaptak. A már tizenharmadik alkalommal megrendezett versennyel és hasonló megmozdulásokkal is a borászatok ismertségét, a borok iránti kereslet növekedését kívánják segíteni – jegyezte meg Gelencsér Attila.



– A nehézkes és körülményes 2010-es szüretet követően meglepően tapasztaltuk, hogy nagyon szép gyümölcsös, illatos borok születtek – mondta Gádor Dénes, a Dél-Balatoni Borút Egyesület elnöke, a szakmai zsűri tagja. Igaz, hogy nagyobb testességet vártak, de a komplexitást meg lehet találni a borokban, éppen ezért 2010. egy jó évjárat volt – tette hozzá a szakember.

Tizenegy fehér, egy rozé és tizenöt vörösbor került a bírálók elé. A szakmai és a társadalmi zsűri pontszámainak összesítését követően a Somogy bora címet Komáromi Ferenc, a Szent Anna Borház 2009-es Merlot-ja (Szőlősgyörök) nyerte. A Dél-Balatoni Borút Egyesület borának Légli Ottó 2010-es Sauvignon Blanc-ját (Balatonboglár) választották. 2011-ben a Somogyi Hírlap bora Pócz József pincészetének 2009-es Cabernet Sauvignon-ja (Balatonlelle) lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!