Közélet

2011.07.13. 16:29

Partfoglalás a főszezonban, felpörgette a Balatont a kánikula

Torlódás a siófoki autópálya-lehajtó környékén és a lellei fürdőnél, nyüzsgés a földvári kikötőben – az elmúlt hétvége óta tartó kánikulában látványosan felpörgött a forgalom a Balatonnál.

Füleki Tímea

Több vendégfogadásban érintett egybehangzóan állítja: az elmúlt egy hét forgalma felülmúlta a tavalyit. A vállalkozók mégis óvatosak a túl optimista nyilatkozatokkal, ugyanis évek óta köztudott, hogy a belföldi vendégkör arányának emelkedésével a forgalom jóval inkább ki van szolgáltatva az időjárásnak, a honfitársak ugyanis a kedvezőtlen meteorológiai előrejelzések hallatán azonnal későbbre halasztják, rosszabb esetben ejtik a tóparti üdülés tervét. Könnyen lehet tehát, hogy az elmúlt napokban megnövekedett balatoni tömeg a tavalyi év azonos időszakánál jobb időjárásnak tudható be. Az viszont biztos: a legtöbb strand megtelt az elmúlt napokban.

A homokos partja miatt népszerű balatonlellei Napfény strand és élményfürdőben rekordközeli volt az elmúlt napok forgalma, különösen igaz az a legutóbbi hétvége egy-egy napján a lellei lidón megfordult napi 6-7 ezres létszámra.

Kenéz István polgármester úgy fogalmazott: „legszebb napjaikat idézte” a városi üzemeltetésű fizetőstrand forgalma.
A hétvégével indult be a balatoni nyár, ez a strandok forgalmán túl a parkolók kihasználtságában is megmutatkozott – mondta Kenéz István, aki szerint ilyenkor a Lellén egyébként ingyenes parkolókban épp csak a virágágyásokon nem állnak autók. A városvezető azonban azt is hozzátette: a fizetőstrand tavaly nyári, százmillió forintos bevételét csak akkor tudják megismételni, ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk – és persze az üdülni vágyókhoz.

Csúcsra jártak az utóbbi napokban egyes fonyódi üzletek és szerdán a nagy múltú fonyódi piacon is tömeges volt az érdeklődés.
– Az elmúlt egy hétben egyértelműen több a vendég a tavalyinál – fejtette ki Makkos Péter, a Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke, étteremtulajdonos. Azonban hozzátette: a külföldiek aránya nem nőtt, belföldi vendégből fordult meg a tavalyinál több az utóbbi napokban a parton, több vendéglátóhely számolt be az előző évihez képest öt százalékos forgalomnövekedésről.

Makkos Péter arra is felhívta a figyelmet: szervezői közlések szerint egyes balatoni programok látogatottsága is jobb a tavalyinál. – A legfontosabb, hogy a vendégfogadók az igényekre érzékenyen reagáljanak, s e téren mintha elindult volna egy lassú megújulás a Balatonnál mind a vendéglátás, mind pedig a magán-szállásadás terén – fűzte hozzá az elnök.



Elégedettek az elmúlt időszak forgalmával a fonyódligeti gyermektáborban is, ahol egy-egy napon átlagosan nyolcszázan népesítették be a létesítményt június közepe óta. Szegedi Ágnes igazgató szerint ez kilencven százalékos folyamatos töltöttséget jelent, ami nem csupán a tavalyi adatoknál kedvezőbb, hanem többéves viszonylatban is bíztató.

Egyelőre korai az ítélet, a komp forgalma mást mutat

Kisebb volt a balatoni komp forgalma július első tíz napjában a tavalyihoz képest, az adatok 4-5 százalékos visszaesést mutatnak 2010. azonos időszakához viszonyítva, tájékoztatott Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója. Az adatok abban az értelemben kissé meglepőek, hogy a Szántódrév-Tihanyrév víziútvonal forgalma a balatoni szezon milyenségét általában híven tükrözi. Összességében viszont néhány százalékkal jobb a komp ezévi forgalma a tavalyinál, ám a kereskedelmi igazgató szerint ez nem igazán a szezon adatainak tudható be, hanem annak, hogy év elején sem kellett állniuk jég miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!