Közélet

2011.10.06. 09:14

Félni és felélni - drága a közmunkások heti éhbére

A közmunkaprogram átalakításával az önkormányzatra terhelődő adminisztratív kötelezettség megnőtt, több pénz és nagyobb létszám viszont nem áll rendelkezésre.

Vigmond Erika

– Azzal, hogy nemcsak havi kifizetések lesznek, hanem gyakoribb bérkifizetések is, helyben automatikusan megnövekszik a feladat – állítja Szijártó Henrik, Böhönye polgármestere. – Többször rövidebb időszakokra kötünk munkaszerződéseket, ehhez azonban se létszám, se plusz finanszírozás. Mivel a közmunkaprogrammal biztonsággal állítható, hogy folyamatosan számolni kell – főleg a megváltoztatott bérszinttel számolva –, ésszerű lenne hosszabb távú munkaviszonyokat létrehozni, a központi programoknál akár két évre is. Így egy adminisztrációval kiszámíthatóbban biztonságba kerülhetnének ezek a dolgozók. Aki időközben más munkahelyet talál magának, az úgyis kikerül a rendszerből. Ugyanis a változtatás erre ösztönöz. Az önkormányzatok is kaphatnának hosszabb időre is fix kereteket – szögezte le a böhönyei településvezető, aki még kitért arra is, hogy a szeptembertől jelentkező változtatások miatt a lakásfenntartási támogatásoknál is megnő a feladat és az adminisztráció.

– Nagy kérdés, hogy az önkormányzati törvény megváltoztatása és a tervezett feladatcsökkentés, mit von maga után – folytatta Szijártó Henrik.–  Tartok tőle, hogy a gyakorlatban soha nem végzett feladatkörök kerülnek elvonásra, és erre hivatkozva csökken a finanszírozás is, aminek viszont drámai következményei lesznek a helyi önkormányzatoknál.

Végh Gábor Kisbajom polgármestere is azt erősítette meg: minden olyan többlet bürokrácia, ami kötelező jellegű, csorbítja az önkormányzaton folyó munkát és annak hatékonyságát. – A heti fizetés nem biztos, hogy a legjobb eszköz arra, hogy megtanítsa az embereket a kevés pénz beosztására – vette elő a kisbajomi polgármester az egyik legtöbbet bírált döntést. – Igaz, most nem jönnek hetente előleget kérni, de összességében nagy probléma lesz, főleg a közüzemi kifizetéseknél. A heti fizetés általában nem elég, mondjuk a villanyszámlára, de a pénzt felélik, jobb esetben napi élelmiszerre költik.

– Azoknak az embereknek, akik egyébként is nehezen tudják beosztani a 28 ezer forintjukat, azt elaprózva soha nem lesz annyi pénz a kezükben, hogy fizetési kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni – fűzte hozzá Kövér István Attila nagyszakácsi polgármester a heti fizetést ellenezve. – Arról nem is beszélve, hogy ha ezeket az embereket a kistérség foglalkoztatja, akkor egy hónapban négyszer kell a számláról pénz levenni, ami ennyiszer plusz költséget is jelent.



Farkas László, Vörs polgármestere pedig azt mondta: nem az a baj, hogy hetente kell fizetni, hanem mire költik. Aztán majd elárasztják a hivatalokat a villanyszámlákkal. A lakásfenntartási támogatásnál is vannak fenntartásai. – Kerekítve 70 ezer forintos jövedelem alatt jár a támogatás. Na most rajtam kívül, mindenkinek járna a faluba. Ezek az intézkedések messze vannak az élettől, főleg a kistelepüléseken – fogalmazta meg véleményét Farkas László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!