Közélet

2011.11.17. 18:45

Gyorsítás helyett lassítják a vasúti szerelvényeket

Még hatályba sem lépett, de máris indulatokat vált ki az új vasúti menetrend. Korántsem meglepő, hogy alig néhány héttel bevezetése előtt kritikák záporoznak a tervezet ellen.

Harsányi Miklós

A dél-somogyi vonalon a kevés járatot fájlalják, a fonyódi szakaszon a lomhaságra panaszkodnak, s Kaposvár környékén sem kapcsolnak egyelőre 160-as tempóra a mozdonyok. Felháborítónak tartja a dél-somogyi tervezett változásokat az egyik olvasónk, aki szerint felettébb furcsa, hogy Barcs és Gyékényes között napközben hosszú órákon át nem közlekedik a vonat. Egy vasutastól tudjuk: a megyeszékhelyről a Balaton partra utazók több esetben hosszabb menetidővel számolhatnak.

Tiltakozás, demonstráció, aláírásgyűjtés – ilyen megmozdulások kísérték korábban a vasúti menetrend bevezetését. Sokak szerint a MÁV ultimátumszerű döntéseivel felbőszítette a somogyiakat. A diákok mellett ingázó, kiskeresetű munkások mindennapjait keserítették meg egy-egy határozattal. A csökkenő járatszám az utasok körében kiverte a biztosítékot, ám úgy tűnik, idén sem sikerült maradéktalanul teljesíteni az utasok vágyát. Az érdeklődők lecsaptak a világhálóra kitett 2012-es változatra és jelek szerint ez sem aratott átütő sikert.Zötyögünk a Balaton partra

A Somogy IC előreláthatóan jövőre nem közlekedik majd Nagykanizsáig, hanem Gyékényesig megy. A kaposvári Verebélyi László vasúttörténeti egyesület tagjai – az elmúlt évekhez hasonlóan – alaposan kivesézték a tervezetet. Milyen újdonságot tartogat a jövő? – a sokakat foglalkoztat az ügy. Kemenczei Róbert, a civil csapat vezetője szerint túlságosan nagy előrelépésre nem várható a következő idényben sem.
– Kaposvár és a főváros között naponta továbbra is egy-egy közvetlen járat szállítja az utasokat – utalt a tervezetre. Szerinte szükség volna legalább egy másik, direkt összeköttetést biztosító szerelvény forgalomba állítására. Egyelőre erre kevés a remény. Akárcsak a Kaposvár-Fonyód vonalon a gyorsításra.
Szakemberekre hivatkozva jelezte: feltehetően a pálya állapota miatt lassul a közlekedés. Ha csak perceket is, de számos szerelvény menetideje megnő....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!