Közélet

2011.11.07. 17:37

Kétmilliós jutalom a szorgalmas romáknak

A Kaposvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat javaslata alapján kilenc egyetemista, harminc középiskolás és huszonkét általános iskolás kap az idén a várostól romaösztöndíjat.

Márkus Kata

Az egyetemista Domján Hajnalka és testvére, a szintén egyetemista Domján Krisztina jórészt útiköltségre, megélhetésre, a nyolcadikas Szabó Katalin pedig ruhaneműre fordítja a kaposvári önkormányzat ösztöndíját.Azt a pénzt, amit a város olyan roma tanulóknak fizet havi rendszerességgel, akik azt jó tanulmányi eredményükkel kiérdemlik.
Kaposvár éves szinten negyvenmillió forintot költ különféle ösztöndíjakra – mondta a hétfő délutáni ünnepélyes ösztöndíjátadáson Szita Károly polgármester –, ebből kétmilliót cigány fiatalok kapnak. Az idén hatvanegyen. Persze nem teljesen önzetlenül adjuk számukra az ösztöndíjat. Reményeink szerint ezzel a segítséggel könnyebben bejezik majd azt az iskolát, amit elkezdtek. Önző módon, az egész város érdekében adjuk ezt a pénzt a roma tanulóknak; bízunk abban, hogy a lehető legtöbben jutnak el majd közülük így egyetemre, s lesznek pedagógusok, egészségügyi területen dolgozók, vagy köztisztviselők. Akik ezeket a pályákat választják, akár havi 15 ezer forintos ösztöndíjat is kaphatnak Kaposvártól. Bízunk abban, hogy az általános iskolások majd középiskolában folytatják tanulmányaikat, s onnan egyetemre mennek, vagy kiváló szakmunkás lesz belőlük.

Szita Károly köszönetet mondott az ünnepségen a diákokat elkísérő szülőknek is, amiért fontosnak tartják, hogy gyermekük tanuljon. – Annál is inkább fontos ez – mondta a polgármester –, mert ma a romák közt a diplomások száma még csupán egy-két százalék.
A hatvanegy diák tanulmányi eredményétől és iskolatípustól függően legföljebb havi tizenöt ezer forintos ösztöndíjról kapott értesítést hétfőn a városháza dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!