Közélet

2011.11.21. 15:50

Szárszó, Szólád: két községnek egy lengyel testvére

Balatonszárszó és Szólád közösen kötött testvértelepülési megállapodást a lengyelországi Lapanow-val. A két, egymással szomszédos község polgármestere a lengyel államalapítás ünnepekor járt odakint és írta alá a szerződést.

Fónai Imre

– A mikrotérségi együttműködésnek ilyen lehetőségei is vannak; erre példa az összefogásunk Szóláddal – mondta Dorogi Sándor szárszói polgármester. – A kultúra, a sport, a turisztika területén kívánjuk szorosra fűzni a kapcsolatokat lengyel barátainkkal, különös tekintettel arra, hogy a helyi és ottani fiataloknak lehetősége legyen csereutazások révén megismerni egymást, a másik települését.Lapanow Krakkótól húsz kilométernyire található kistérségi központ. – Ötven kilométeren belül hétezren laknak festői dimbek-dombok, hegyek között – folytatta Dorogi Sándor. – E hétezer ember életét fogja össze Lapanow. Ott teljesen természetes, hogy egy nagy központi iskola működik zeneiskolával, 1100 tanulóval; három busz hozza-viszi a diákokat a településekre. Úgy működik az oktatás, ahogyan a legésszerűbb, ahogy nálunk is működnie kellene.

Évekkel ezelőtt Szólád létesített kapcsolatot a lengyel településsel, de az együttműködés ellaposodott, s most Szárszóval közösen élesztették újra. A nyáron már jártak lapanowi táncosok és zenészek a Balaton partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!