Közélet

2012.03.05. 15:08

Behajtásra felkészülni, 800 millióval tartoznak a fogyasztók

Egyre többen egyre többel tartoznak a közszolgáltató cégeknek Kaposváron. Mára meghaladta a 800 millió forintot a Kaposvári Közszolgáltató Holdinghoz tartozó cégek összkintlévősége.

Márkus Kata

– Annak érdekében, hogy a szolgáltatás színvonalát tartani tudjuk – hangsúlyozta Gombos Attila elnök-vezérigazgató –, valamint a tisztességesen fizető fogyasztók érdekében, s hogy a holding továbbra is az ország második legolcsóbb szolgáltatója maradhasson, foglalkoznunk kell a problémával.

A holdinghoz tartozó nyolc cég közül a KVG. Zrt-nek magasan a legtöbb a kintlévősége. – Március elsején több mint 500 millió forinttal tartoztak cégünknek az ügyfelek – mondta a sajtótájékoztatón Trenyik Tamás, a városgazdálkodási zrt. vezérigazgatója. – Ebből 230 millió forint az egy éven túli tartozás, ebből a kaposvári ingatlantulajdonosok több mint 80 millió forinttal tartoznak a KVG. Zrt-nek. Annak érdekében, hogy csökkentsük ezt a tetemes kintlévőséget, csatlakoztunk a holding egységes követeléskezelő rendszeréhez. Ezt követően sokkal gyakrabban és sokkal naprakészebb információt kapnak azok az ingatlantulajdonosok, akiknek tartozásuk van a cég felé.

Rekordösszegű tartozást halmoztak föl mostanra a KAVÍZ Kft. ügyfelei, kintlévőségük meghaladja a 86 millió forintot. – Ez az összeg a tavaly decemberinél csaknem húszmillió forinttal magasabb – mondta Ift Miklós, a KAVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója. – Ám véleményem szerint ennek más okai is vannak, nem csupán az, hogy az ügyfeleknek télen számos egyéb terhe is van. Kényszerűségből tovább kell tehát folytatni a programunkat, amit megkezdtünk. Ennek a lényege, hogy a keddi naptól sorba vesszük azokat a fogyasztókat, akiknek már húszezer forintot meghaladó tartozásuk van, s megpróbáljuk beszedni a pénzt. Kétszer kapnak egymást követően felszólítást az adósok, s természetesen mindenkinek megadjuk a részletfizetés lehetőségét. Amennyiben viszont nem sikerül a behajtás, akkor felmondjuk a szerződést, megszüntetjük a vízszolgáltatást. Tesszük mindezt a cég működőképességének megőrzése, s persze a tisztességesen fizetők érdekében.

Katona Sándorné, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója szerint cégük kintlévőségének döntő többsége a ki nem fizetett távfűtési számlákból adódik. – Ez az összeg csaknem 170 millió forint – mondta Katona Sándorné –, ebből 55 millió forint az egy éven túli tartozás. Ám a vagyonkezelő kintlévőségcsökkentő eszközei az előbbi cégekénél korlátozottabbak. Döntő részben jogi eljárásokat kezdeményezhet a cég, vagy élhet végrehajtási jogával. Erre a vagyonkezelő az elmúlt évben több mint tízmillió forintot költött, a jogi ügyletek száma elérte az 1600-at. Az utóbbi egy évben viszont újabb problémával is szembesültünk: a magánszemélyek mellett megjelentek a közületek, intézmények is az adósok között. Tartozásállományuk az eddigi egy-két millió forinttal szemben mára elérte a 15-16 millió forintot.

Akarnának, de nem tudnak fizetni

Ift Miklós
köszönetet mondott a sajtótájékoztatón azért, mert a kaposvári önkormányzat tavaly 1700 fogyasztónak 22 millió forint értékben nyújtott lakhatási támogatást. – Ennyi ügyfelünknek vállalta át indokolt esetben az önkormányzat a vízdíját – mondta. – Most viszont azt is tapasztaljuk, hogy egyre több a rászoruló a városban. Ezt bizonyítja, hogy csak az idén januárban 1135 fogyasztónak hárommillió-százharmincnégyezer forint lakhatási támogatást fizetett ki vízdíjra az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!