Közélet

2012.05.30. 10:32

Indul a hulladékpiaci háború? Sofőr szorongatja a holdingcéget

Ki áll a ZŐŐD Kft. mögött? Rövidesen megtudjuk. Akár egy szappanopera promóciója is lehetne mindez, pedig nagyon is valóságos a történet.

Balassa Tamás

A ZŐŐD Hulladékgazdálkodási Kft. érdekes helyzetet állított elő Somogyban, amikor a Kaposvári Városgazdálkodási (KVG) Zrt. piacán jóval olcsóbb árral és megbízható szolgáltatással megjelent. Valakit nagyon magára haragítva. A kis zimányi telephelyű társaságot már január közepén feljelentették a rendőrségen. Egyetlen szemetesautójukat állítólag még fotózták is az ellenérdekeltek munka közben. Ezt nem tudni teljes bizonyossággal, de azt igen, hogy a Kaposvári Rendőrkapitányság feljelentés alapján, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást január közepén a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett bűncselekmény gyanúja miatt. Bíró Gábor százados, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról is tájékoztatott, mivel nem volt megállapítható a bűncselekmény elkövetése, a nyomozást február végén megszüntették.

Az aktába betekinteni nem tudunk, de az tény: a ZŐŐD Kft. csak január 10-én kért hulladékszállítási- és kezelési engedélyt a regionális zöldhatóságtól. Akkoriban híreink szerint már szolgáltatott a cég. Mely nagyon gyorsan, január 17-én engedélyt kapott, jóllehet, közölte legutóbbi írásunkban Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. elnök-vezérigazgatója, két hónap a dokumentáció átlagos átfutási ideje. Szakmailag előkészített kérelem lehetett, ami további kétségeket ébresztett a valódi tulajdonos személyét illetően. A cég ugyanis a gépkocsivezető Tóth András nevén van, tulajdonos-ügyvezetőként. Vele dolgozik forrásaink szerint egy KVG-től szerződtetett üzletkötő, Törzsök Renáta is, és úgy tudjuk, további igazolásokat is terveznek.

De kinek állhat útjában a kis cég? És a kis cégben kik vették a bátorságot, hogy Kaposvár közszolgáltató holdingjának viharverte részvénytársaságát a meglévőnél is (a KVG az idén csak a nyereséges gazdálkodással kerülheti el a csődveszélyt) nehezebb helyzetbe hozza. A kombinációk elindultak, s ezt nem igazán érti Sárkány György ügyvéd. A ZŐŐD Kft. jogi képviselőjét szerkesztőségünk kereste meg megbízója felől érdeklődve. Arról értesültünk ugyanis, hogy a jogász cáfolni tudja a cég tulajdonosi hátterét érintő leggyakoribb találgatásokat: Püspök Rudolf volt KVG-vezért sejtik a háttérben legtöbben.

Sárkány György elmondta, nem érti a magabiztosnak tűnő találgatásokat: miért csak Püspök szaktudását használva lehetne Somogyban hulladékgazdálkodási céget alapítani, kérdezte. Az említett szakembernek nincs köze a céghez, szögezte le, hozzátéve, viszont hamarosan új tulajdonost rögzíttetnek a cégbejegyzésben. Hogy kit, nem árulta el, megbízója egyelőre nem kíván nyilatkozni. A ZŐŐD Kft., jegyezte meg még Sárkány György, tiszteli minden versenytársát, de egyúttal természetesnek tartja, hogy tiszta versenyben fogadják el a jelenlétét.



A kis cég nagy talánya, amibe többen még politikai játszmát, Szita Károly-Juhász Tibor rivalizálást is belelátnak, rövidesen megoldódik. Ha ugyan tényleg kiderül bármi a tulajdonosokról. Akik forrásaink szerint rövid időre rendezkedhetnének be, hiszen a hírek szerint egy éven belül csak többségi önkormányzati cég szolgáltathat. Így az sem volna furcsa, ha a ZŐŐD mögött önkormányzatok is állnának. Ekkor, új dimenzió, népi-urbánus, vidék-Kaposvár csatává alakulna az alakuló Kapos menti hulladékpiaci háború. Amiben a kaposváriak igencsak drukkolhatnának a holdingcégnek, hogy a somogyi falvak ne pártoljanak át a riválishoz tömegesen, a megyeszékhelynek ez nem tenne jót anyagilag.

Takács Tamás KVG igazgatósági elnöktől azt kérdeztük, mennyi partnert veszítettek ez évben, és a ZŐŐD mellett milyen cég támadja még a piacaikat? És az áremelésük várhatóan ellensúlyozza-e az eddig elszenvedett piacvesztésüket? A kérdéseinket a holding-érdekeltség ezúttal üzleti titokra hivatkozva elhárította.

„Boszorkányüldözés”

A ZŐŐD lehetséges Püspök-kötődését számos, egymástól független forrásunk is említette. Nemcsak szerkesztőségünknek, úgy tetszik, hiszen egy beavatottnak tűnő Sonline-olvasót a sok említés hozzászólásra késztette. „Nagyon kérek mindenkit, hagyják már a püspöközést, olyanok mint a középkorban a boszorkányokkal”, írja Gyuri1961. A ZŐŐDET olyanok alapították szerinte, akiknek nincs közük Püspökhöz, de megvan a magukhoz való eszük, és kerülik a politikát is. Számukra a tisztességes verseny lenne a lényeg. A hozzászóló szerint a kis cég tönkretétele a multi érdekét szolgálná. A „püspöközést” kevésbé táplálná, mondják mások, ha nem egy gépkocsivezető volna az üstökösként felbukkanó cég tulajdonosa. És ha nem látnának a zselici falvakban időnként Püspököt: Püspök Gergely környezetgazdálkodási szakmérnököt, a KVG egykori szolgáltatási vezetőjét azonosították lapunknak a minap.

Versenyképes áron

A zselici településeken – Kaposszerdahely, Szenna, Zselickisfalud, Szilvásszentmárton –, ahol már a ZŐŐD szállít, a 120 literes kukánként ürítési ára 230 forint plusz áfa. A KVG a 210-et 299-re emelte. Így a települések, melyek egyéves szerződést kötöttek, az olcsóbb árat keresték a lakosság érdekében, tudtuk meg Horváth-Lukics Tibor körjegyzőtől. A kistérségi közbeszerezési eljárásra fél éve vártak, legjobbkor jött az új ajánlat. Horváth Tibor zselickisfaludi polgármester elmondta: a cég rendesen dolgozik, a lomtalanítást és a szelektív gyűjtést is vállalta. (Ebben pontatlan volt egy internetes hozzászóló, aki a rendőrség 131 milliós uniós környezetvédelmi pályázatánál kérdőjelezte meg: alkalmas-e erre a ZŐŐD.) Patca maradt a KVG-nél, annak ellenére, hogy évekig több hulladékgyűjtő után kapta a számlát, mint a tényleges szám (17 helyett 33). Handó János polgármester mondta: a zrt. végül korrigálta a túlszámlázást.

Puskás Béláék hosszú távon gondolkodnak a zimányi cégben

Az új céget nem kell temetni: 4,5 milliós éves szerződést kötött vele a somogyi kormányhivatal, 29 telephelyre. Juhász Tibor kormánymegbízott személye, akit még kaposvári alpolgármesterként másfél évtizedes munkakapcsolatot fűzött Püspökhöz, szintén ezt a tulajdonosi hátteret valószínűsíti sokak számára. Juhász bízott Püspökben, még a nehéz időkben is. Nagyra tartotta felkészültségét: az 1990-es évek első felében, a VGV-s idők után Püspökre szavazott Vékony László egykori igazgatóval szemben. A rendőrség is bízik a kis zimányi cégben, mely olcsóbb, s mint kiderült, bűncselekményt sem követett el. És bízik a Somogy Temetkezési Kft. is. Puskás Béla ügyvezető megerősítette: cégüknél parkol a ZŐŐD autója, rövid- és hosszú távú szerződésük is van a céggel, mely olcsóbb a KVG-nél, és jól dolgozik. Nekik is csak egy autójuk van, viszont olykor elkél a kettő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!