Közélet

2012.09.05. 14:45

Felértékelődik a mezőgazdaság, fontos szerepet kap a képzés

A Dunántúl legjobban felkészült képzőszerveként értékelték azt a konzorciumot, melynek vezetője a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond szakközép és szakiskola. Ez is elhangzott azon a konzorciumi konferencián, ahol az együttműködés tapasztalatait, és a 2013. december 31-ig hátralévő feladatokat beszélték meg.

Vigmond Erika

Markhard József, az intézmény igazgatója elmondta: a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási területeket érintő képzéseket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatja. Ez teszi lehetővé, hogy azok a hallgatók, akik sikeres vizsgát tesznek, visszaigényelhetik a képzés költségét. A pályázathoz a Széchenyi Zsigmond középiskola gesztorságával 2009-ben alakult meg a felnőttképzési konzorcium, mely az alapítótagokon kívül további felnőttképző cégekkel is bővült az eltelt évek alatt.

Az értékelésben szó esett arról, hogy a program alatt több ellenőrzést is kaptak, mindegyik esetben kiválóra minősítették a munkát. Ezzel is kiérdemelték, hogy a Dunántúl legsikeresebb képzőszervévé váltak. Az eredmények mellett a problémákat is összegezték, köztük azt is, hogy gazdasági válság hatására a tanfolyamokra jelentkezők létszáma az utóbbi időszakban csökkent. Ennek egyik oka, hogy előre meg kell finanszírozni a visszaigényelhető képzési költséget.A konferencián a rövid és hosszú távú koncepciót is egyeztették, azon információk alapján, melyeket a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézettől, Szabados Tamás projektvezető osztott meg az új OKJ-val, az új SZVK-val, a szakképzési törvénnyel, a leendő új felnőttképzési törvénnyel, és a 2014-2020-as ÚMVP programmal kapcsolatosan.

Árvai Tibor felnőttképzési tagozat vezető a változások között említette, hogy például jövőre emelkednek az óraszámok, ezzel együtt a költségek is, illetve január elsejétől már az új OKJ szerint nem indulhat vadász-vadtenyésztő képzés. Az idei őszi tanfolyamokat azonban még a jelenlegi szabályozás szerint indíthatják. A konzorciumi tagokkal egységesen hirdették meg a képzéseket, melyekre október 10-ig lehet jelentkezni. Aranykalászos gazda, méhész, motorfűrész-kezelő, fakitermelő, virágkötő és vadász-vadtenyésztő tanfolyam mellett az ökogazda képzést is felvették a palettára.

Ezek is érdekelhetik