Közélet

2012.09.06. 19:20

Felsőfokú képzés biztonsági embereknek

Felsőfokú képzés indul a biztonsági emberek számára: a somogyi vagyonvédelmi kamara vezetői is szorgalmazzák az oktatást.

Harsányi Miklós

– A biztonságiak sem maradhatnak le a tanulásban: az manapság gyakran kevés, hogy az ember megszerez egy szakmát vagy diplomát – hangoztatta Gönczi Gábor, a kaposvári Avant Guarde Kft. ügyvezető igazgatója. – Nemcsak az alapfokú oktatás nívóját szükséges emelni, hanem a diplomával rendelkezők továbbképzése is időszerű.

Pécsen tervek szerint két képzés indul, tájékoztatott Mészáros Bence adjunktus. A jogi szakokleveles magánbiztonsági szakember szakra bármely képzési területen, alapszakon megszerzett diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A magánbiztonsági jogi szakjogász képzésre állam- és jogtudományi oklevéllel rendelkezők – tehát jogász végzettségűek – nyújthatják be jelentkezésüket. Ha a létszám elegendőnek bizonyul, az elsőként említett szak ősszel, míg a szakjogász képzés jövő februárban indul el.

– A személyvédelem, a vagyonvédelem, s a magánnyomozás területén dolgozó szakemberek jól hasznosítható speciális jogi ismereteket kapjanak – ez a képzés kiemelt célja. Harkány László, a megyei személy- és vagyonvédelmi kamara elnöke somogyi szakemberek jelentkezésére is számít. Az egyetemi képzésen kívül az alapoktatás újragondolását is időszerűnek tartja. Az OKJ-s tanfolyam elvégzése után később minden bizonnyal nem fejezik be a szakmai tudnivalók elsajátítását az őrző-védők. Tervek szerint előreláthatóan 3-5 évente olyan tanfolyamra, képzésre járnak majd a biztonságiak, ahol a legfrissebb tudnivalókat sajátíthatják el – jelezte, hozzátéve, hogy fővárosi szakemberekkel jövő szerdán ezzel kapcsolatban folytat egyeztetést Kaposváron. – Somogyban alighanem lesz bőven jelentkező, hiszen nagyjából 2500 szakember dolgozik az ágazatban.Az elnök a gondok közt említette a nyomasztó kereseteket. A somogyi őrző-védők jelentős része továbbra is minimálbér körüli összeget visz haza, s nincs nagy remény arra, hogy ezen a téren belátható időn belül gyors fordulat legyen.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik