Közélet

2012.10.22. 10:25

Körjegyzőségi kapcsolatok: egyezkedés a közös hivatalokról

Somogyfajsz távozik, Sávoly kivár, Nemesvid önkormányzati választás előtt áll. Egyezkedés a közös önkormányzati hivatalokról a marcali kistérségben.

Vigmond Erika

A járási határok már tisztázódtak, a kétezer lakos alatti települések egyezkedése viszont még nem zárult le a közös önkormányzati hivatalokról. A kistelepülések esetében nehezíti a helyzetet, hogy többségük nehezen mond le arról, hogy náluk legyen a közös önkormányzati hivatal székhelye, illetve a közigazgatási rendszer átalakítása miatt több, hosszú évek óta működő körjegyzőségi kapcsolatokat is mérlegre kell tenni.

A legutóbbi társulási ülésen Sütő László, a Marcali Kistérségi Többcélú Társulás elnöke arról beszélt: a marcali kistérségben már készült egy előzetes felmérés, hogy 2013-tól a marcali járásban hol várhatóak a közös önkormányzati hivatalok. Később még változhat, de a jelenlegi szándékok szerint: lenne egy böhönyei székhelyű közös hivatal Szenyérrel és Nemeskisfaluddal, egy mesztegnyői székhelyű hivatal Tapsonnyal, Gadánnyal, Hosszúvízzel, egy nagyszakácsi székhelyű hivatal Vésével, Nemesdéddel, Varászlóval, egy somogyzsitfai székhelyű hivatal Csákánnyal, Somogysámsonnal, Szőkedenccsel, Somogysimonyival. Ezen a részen Nemesvid egyelőre még kérdéses, mert a falu időközi önkormányzati választások előtt áll, mivel a képviselőtestület feloszlatta magát. A választás után dönt majd arról az új testület, hogy hova csatlakozik. Sávoly pedig, mely Főnyeddel és Szegerdővel alkot körjegyzőséget, a kormányhivatal kezébe adta a döntést.

– Úgy gondoljuk, hogy mind közlekedés, vegyük csak a vasútállomást, vagy az autópálya szomszédságát, mind alapinfrastruktúra – itt említhetem az oktatási, egészségügyi centrumot, a szennyvízrendszert – szempontjából is Sávoly tudja megteremteni azt a központi lehetőséget, ami kell. Sőt, a Balatonring is ad egyfajta jogosultságot ehhez, ami továbbra is államilag kiemelt beruházás – összegezte Bobek József sávolyi polgármester. – Ám, a létszámunk kevés, a három társult településsel csak úgy kilencszázan vagyunk. Ezért indokaimat leírva kértem kormányhivatali döntést.

Továbbá lenne egy balatonszentgyörgyi székhelyű közös hivatal Vörssel, Tikossal, Holláddal, egy balatonkeresztúri székhelyű hivatal Balatonmáriafürdővel. Közöttük van még az 1207 lakosú Balatonberény. Horváth László balatonberényi polgármester elmondta: földrajzi elhelyezkedésüket nézve két kézenfekvő lehetőség kínálkozik: a szentgyörgyi, vagy a keresztúri irány. Mindkét településcsoport Balatonberény nélkül is eléri a 2000 lakosságszámot. Fogadókészségről mindkét szomszédos településen tájékozódtak, az ő válaszaik, illetve közmeghallgatáson a berényiek véleménye alapján döntenek majd.



A leendő marcali járásban lenne még egy kéthelyi székhelyű hivatal Balatonújlakkal, Kelevíz pedig a marcali központhoz tartozna: a falu eddig is körjegyzőségben volt a várossal. Jelenleg a legbizonytalanabb a helyzet Somogyszentpál, Csömend, Nikla, Táska, Libickozma és Pusztakovácsi esetében. A hat településen 3200-at alig meghaladó lakos van összesen. Így például, nem lehet ketté osztani, hogy megfeleljen a 2000-es kitételnek. A települések keresik a lehetőségeket, irányvonalakat, de egyelőre kérdéses, hol lenne a közös önkormányzati hivatal székhelye. Somogyfajsz pedig kiválik a rendszerből, távozik a marcali kistérségből.

Sall István somogyfajszi polgármester azzal indokolta: már korábban is, egy másik kistérségben lévő településsel, Újvárfalvával voltak körjegyzőségben. – Amikor az újvárfalvaiak jelezték a járások tervezett alakulásával, hogy Kaposvár irányába gondolkodnak, elsőként egy szűkebb körben kerestünk partnert, de nem találtunk fogadókészséget – tette hozzá Sall István. Ez év január elsejétől már egy körjegyzőségbe tartozott Somogysárd, Mezőcsokonya, Újvárfalva és Somogyfajsz. Ezen kapcsolat mellett döntött Somogyfajsz azzal, hogy a somogysárdi székhelyű közös hivatalhoz tartozva a marcali helyett, a kaposvári járást választotta.

Egyházi fenntartás lehetőségéről tárgyalnak

Somogyfajsz abban is gondolkodik, hogy a Fajsz Fejedelem általános iskoláját egyházi fenntartásba adja. – Már tárgyalunk a lehetőségről a bodrogi baptista egyházzal – árulta el Sall István polgármester. – Jelenleg nyolcvan diák jár az iskolába és pillanatnyilag biztosabbnak látjuk ezt az utat, mint az állami működtetést – indokolta a polgármester, aki azt is hozzátette: az óvodát nem érinti ez az elképzelés, mivel böhönyei tagintézmény és az integrációt nem szeretnék felbontani. Már csak azért sem, mert ennek keretében uniós forrásokból épült a vadonatúj óvoda Somogyfajszon.

Csaknem húszmillió forint a sávolyi iskolának

Sávolyi Közoktatási Társulás még márciusban felajánlotta a sávolyi iskolát az államnak, hogy ne 2013. január elsejétől, hanem már ez év június 15-től vegye át, mivel minden pénzüket felemészti az intézmény fenntartása. – Érdemi választ nem kaptunk, júliusban pedig Szőkedencs arról döntött, hogy kilép a társulásból. A 49 millió forintos fenntartási költségből így még nagyobb teher hárult a bennmaradt településekre: Sávolyra, Főnyedre, Szegerdőre – mondta Bobek József a gesztorönkormányzat, Sávoly polgármestere. – Jelentős lépés volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságának segítségével lehetőségünk nyílt egy pályázatra. Két hete alá is írtuk a szerződést, a napokban pedig meg is érkezett a 19,2 millió forintos támogatás – jelentette be Bobek József, aki hozzátette: nagyon fontos ez a pénz, ami garantáltan biztosítja a működést a félévben, valamint az átadással kapcsolatos költségekhez is hozzájárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!