Közélet

2012.10.20. 07:40

Sokkolóan szegény az ország, de Somogy szegényedik leginkább

Az ország tizenkilenc megyéje közül Somogyban csökkent legjelentősebb mértékben a vásárlóerő az elmúlt tíz évben. A Gfk Hungária legfrissebb adatai különösen ijesztőek annak tükrében, hogy a kutatóintézet szerint Magyarországon ma az egy főre jutó, évente elkölthető jövedelem csupán egynegyede annak az összegnek, amellyel egy átlag osztrák egy évben gazdálkodhat.

Márkus Kata

A 2002 óta eltelt tíz évben az ország 12 megyéjében csökkent a vásárlóerő, ám a legjelentősebb mértékű, 6,6 százalékos csökkenést Somogy megyében regisztrálta a GfK Dörnyei Otília, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója szerint. Somogyot követi Szabolcs-Szatmár-Bereg 5,3 és Csongrád megye 3,9 százalékos csökkenéssel. Csak kevés megye – például Komárom-Esztergom 7,8 százalékkal és Fejér 4,3 százalékkal – tudta jelentősen növelni vásárlóerejét ez idő alatt.A GfK vásárlóerő tanulmánya az aktuális, éves egy főre jutó vásárlóerő értékét nem csak euróban, hanem index értékben is megadja. Ez utóbbi értéket tekintve sem büszkélkedhet Somogy, a megye indexe 84,8, ennél csupán két megye, Bács-Kiskun (84,2) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (75,7) rendelkezik rosszabb mutatóval. Ám az ország 19 megyéjét és a fővárost alapul véve is mindössze csak hat megyében haladja meg a vásárlóerő az országos átlagot azzal együtt, hogy a főváros 30 százalékkal teljesít afelett.

A rangsorban a fővárost követő Komárom-Esztergom megye immár második éve a 110-es érték felett teljesít, és Fejér megye is megtartotta harmadik helyezését. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a főváros sem tudja magát kivonni az országos trendek alól, hiszen 2009 óta érzékelhetően csökken a vásárlóerő ott is. Még 2002-ben az országos átlaghoz képest a főváros indexe 130,2 volt, ez az érték 2003 és 2009 között minden évben elérte vagy meghaladta a 135-ös értéket. 2011-ben azonban már csak 132,9 volt, és idén a főváros előnye visszasüllyedt a 2002 évi szintre.

A somogyi települések közül a Gfk felmérése szerint Balatonföldváron a legnagyobb a vásárlóerő (109,3), tehát az országos átlag feletti. Ugyanez mondható el Siófokról is, indexe 102,5. Kaposváron viszont már az országos átlagnál kevesebb az emberek elkölthető pénze, a város indexe 97,5. Ám a megyeszékhelyen élők helyzete nagy átlagban még mindig jobb, mint a barcsiaké, ahol 87,6-os az index. Igaz, ez még mindig jobb, mint a somogyi átlag.

Dörnyei Otília szerint az ország településeinek rangsorában idén is voltak változások, igaz az első négy település megőrizte pozícióját. Az 1000 főnél nagyobb népességű települések rangsorában Budapest nélkül idén az első helyen Telki végzett 143,2-es mutatóval, utána Csopak (138,2) és Üröm (137,3) helyet cseréltek, majd Paks következik 135,6-tal negyedikként. Tiszaújváros a legújabb mérések szerint az ötödik helyet foglalja el (132,9), a tavalyi ötödik Nagykovácsi (130,1) pedig most a nyolcadik helyre került.

Negyvenkettőből harmincegyedik Magyarország

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti beleértve bármilyen állami juttatást. A Gfk. szerint a számítás alapjául a személyi jövedelemadó bevallásból származó adatok, az állami hozzájárulások (gyes, nyugdíj, segélyek, stb.) valamint a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak. A GfK a vásárlóerő tanulmányt minden évben 42 európai országra vonatkozóan készíti el. Az idei előrejelzés a 2012. június 7-én megjelent hivatalos Eurostat prognózis alapján készült, így amennyiben eltérés tapasztalható az ebben az időpontban megadott árfolyamtól, az eredmények jelentősen módosulhatnak.

Az ez évi vásárlóerő előrejelzése szerint a már nem egészen tízmillió magyar lakosnak fejenként mindössze 4884 eurónyi elkölthető jövedelem áll rendelkezésére egy évben. Mindez a szomszédos Ausztriához viszonyítva sokkoló, hiszen ott ennek az összegnek a négyszeresével gazdálkodik a lakosság.

Ám a Gfk szerint a még sokáig hasonlítási alapul szolgáló Csehországban fejenként elkölthető jövedelemnek a kétharmadát is alig éri el honfitársaink megélhetésre fordítható pénzmennyisége. A vizsgált 42 európai ország listáján hazánk jelenleg a 31. helyet foglalja el. Míg a tavalyi évben Magyarország a balti államok szintjén állt, vásárlóerő tekintetében idén már Horvátország is megelőzi. A ranglistát Lichtenstein vezeti 56 ezer 978 euró egy főre eső vásárlóerővel, a második Norvégia 32 ezer 37 euró, a harmadik pedig Svájc 31 ezer 666 euró egy főre jutó vásárlóerővel. A sereghajtó Moldova, ahol a lakosság mindössze 1257 euróval gazdálkodhat fejenként éves szinten.

Ezek is érdekelhetik