Közélet

2012.10.19. 07:38

Varga marad? 3,5 milliárdos fejlesztés nyújtja a megbízatást

Varga Ferenc nyárig – a javában zajló 3,5 milliárd forintos fejlesztés-bővítés befejezéséig – a siófoki kórház főigazgatója maradhat, amennyiben eredménytelennek nyilvánítják az állami kézbe került intézmény vezetői posztjára kiírt pályázatot.

Fónai Imre

Értesüléseink szerint ez várható, bár hivatalos döntés csak november elején lesz. A 62 éves korhatárt már túllépett jelenlegi  főigazgató is pályázott, de azzal a kikötéssel, hogy csak a nyárig szeretne maradni, a beruházás végeztével nyugdíjba kíván vonulni. Úgy tudjuk, hogy rajta kívül még hárman pályáztak az ötéves kinevezéssel járó tisztségre: egy-egy mohácsi, székesfehérvári, illetve siófoki szakember.



Tető alá került egyébként mostanra a siófoki kórház új sürgősségi szárnya. Öt hónappal a beruházás indulása után állnak a falak, elkészült a födém, és elkezdődtek a belső munkálatok. A régi sürgősségi fogadóépület helyén készülő, a korábbinál nagyobb alapterületű épületrész már jövő januárban készen állhat arra, hogy a belső struktúra átalakításának részeként kialakítsák az ott helyet kapó sürgősségi osztályt, központi műtőt és sterilizálót. A jelenleg szétszabdalt diagnosztikai és terápiai egységek a jövőben így egy helyen érhetők majd el. A komplex ellátási tömböt már részben új műszerparkkal szerelik fel. A projekt részeként több mint egymilliárd forint értékű eszközállománnyal gyarapodhat az immár állami kézben lévő kórház, egyebek között új CT és az intenzív ellátáshoz, a műtőkhöz szükséges berendezések beszerzésére nyílik lehetőség.

Az új épületrész használatbavétele után kezdődnek a felújítási munkák a kórházban. Az intenzív osztály műszaki állaga megköveteli, hogy részleges rekonstrukciót, felújítást kapjon. A központi radiológia a főépületbe kerül, a második emeletre. A fekvőbeteg-osztályok közül költözik (praktikusan az új sürgősségi épületrészbe kerülő műtőtömb közelébe) például a sebészet és a belgyógyászat, azaz a beruházás nyári befejezése után az eddig megszokott betegutak is megváltoznak.

Az eredeti tervektől eltérően minden bizonnyal az új sürgősségi ellátó tetején alakítják majd ki a helikopter-leszállót, ami mindenképpen része lesz az építkezésnek – tájékoztatott Varga Ferenc. A siófoki intézetet 1977 óta irányító főigazgató hozzátette: noha egy eredményes pályázat esetén kész átadni a stafétát, úgy tartaná szerencsésnek, hogy ne a beruházás levezénylése közben történjék meg a vezetőcsere. Reméli, hogy ezzel az állami irányító szervezet is egyetért. A jövő nyáron – így Varga Ferenc – azonban már egy kívül-belül modernizált, 21. századi kórházat hagyhat utódjára, amúgy pedig még az előző tulajdonos siófoki önkormányzattal is úgy állapodott meg, hogy 2013 nyaráig marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!