Közélet

2013.04.09. 07:30

Jegyzőként tért vissza Hoffmanné

Hoffmanné Németh Ildikót bízta meg a jegyzői feladatokkal Böhönye önkormányzata. A somogyi és dél-dunántúli közigazgatás volt első számú vezetője nem érzi rangon alulinak a kihívást, sőt: jól érzi magát ismét a terepen. Közben tanulmányokkal segíti a jogszabály-értelmezést és -alkotást.

Balassa Tamás

– Nyolc évig állt a megyei, majd regionális közigazgatási, később államigazgatási hivatal élén, amikor 2010-ben ideért a változás szele. Több mint két éves szünetet tartott. Miért jegyzőként tért vissza?
– Szerettem végig jegyző lenni – mondta Hoffmanné Németh Ildikó – , és a törvényességi felügyelettel a hivatalvezetői munka is hasonló volt. A jegyzőket segítettük tanácsokkal, ellenőrzésekkel. A feladat ugyan a közigazgatás átalakítása, az önkormányzati hatáskörök újragondolása és a járási hivatalok létrejötte után jelentősen megváltozott, az államigazgatási munka nagyságrendje csökkent, de a jegyzői hivatás a megmaradt feladattal is egész embert kíván. Hasonló feladatkörünk van, mint a városokban, legfeljebb az ügyek száma kevesebb.

– Miért éppen Böhönye?
– Voltak ajánlataim az elmúlt években városokból is, de különféle szakmai és személyes megfontolások után úgy döntöttem, ezt a pályázatot adom be. Megtisztelő a bizalom. Túl vagyok az első közmeghallgatáson, testületi ülésen, Nemeskisfaluddal és Szenyérrel mint társtelepülésekkel is megismerkedtem.

– Márciustól ismét munkában...
– Fontos hónap az életemben. Nagyatádi jegyző és somogyi hivatalvezető, de még tanácsi VB-titkár is ekkor lettem.

– Nem érzi rangon alulinak a nagy hivatal sok száz tisztviselőért felelős vezetése után a községi közszolgálatot?
– Ezen nem gondolkodtam. Ez nekem nem kérdés.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Márciustól ismét munkában
[/caption]

– Mekkora a hivatal?
– Nem nagy, inkább hatékony. A kollégák már ismerkednek a tempómmal, az elvárásaimmal, a munkastílusommal.

– Nem fognak unatkozni.
– Nem azért vagyunk. Sok ember körülményeit kell akár észrevétlenül is jó irányba alakítanunk. Ezen sokat lehet dolgozni.

– Mert végső soron az állam – érdemes néha civilként leszögezni – a polgárokért kell hogy működjön.
– Pontosan. A talajterhelési díj, a szociális ellátások, az iskolai étkezés térítési díja mind fontos a családok számára.

– Karakteres véleménye van a közigazgatás átalakításáról, de jogalkalmazóként a végrehajtás az elsőszámú feladat.
– Így van. Böhönyén igyekszünk úgy támogatni a testületet, úgy számolni és olyan rendelek előkészítését segíteni, melyek elfogadhatók a lakosságnak.

– A publikációs tevékenységét sem hanyagolja?
– A legkevésbé sem. Az új önkormányzati törvényhez 500 oldalas kommentárt írtunk sok szerzőtárssal, ennek tíz százalékát vállaltam. A közigazgatási hatósági eljárási törvényhez írott anyagnak a tizedét meghaladó részét jegyzem. A jegyzői kollégiumban pedig a saját munkánkat tudjuk a köz érdekében tapasztalatcserével segíteni.

Hoffmanné Németh Ildikó

Az ELTE Állam és Jogtudományi Karán végzett 1979-ben, majd 1990-ig a nagyatádi járás igazgatási-hatósági munkaköreiben dolgozott. 2003-ig Nagyatád jegyzője volt, majd 2007-ig a megyei közigazgatási hivatalt, 2011-ig a regionális államigazgatási hivatalt vezette. 2013 márciusától jegyző Böhönyén. Közigazgatásért díjat kapott 1996-ban és 2000-ben, Nagyatád Városért Díjat 2003-ban.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjével 2007-ben tüntették ki. Rendszeresen publikál, A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény magyarázata című, januárban az ELTE-n bemutatott kötetben számos neves szerzőtárs mellett a fia, Hoffman István szerkesztőként is szerepel: ő Hoffmanné Németh Ildikó ikerunokáinak az édesapja.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjével 2007-ben tüntették ki. Rendszeresen publikál, A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény magyarázata című, januárban az ELTE-n bemutatott kötetben számos neves szerzőtárs mellett a fia, Hoffman István szerkesztőként is szerepel: ő Hoffmanné Németh Ildikó ikerunokáinak az édesapja.

Márciustól ismét munkában -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!