Közélet

2013.05.13. 08:02

180 fokos fordulat: 320 fok helyett sportcsarnok Siófokon

Száznyolcvan fokos fordulat Siófokon: a 320 fok kulturális és tudományos központ helyett sportcsarnok épülhet a kenyérgyár helyén.

Fónai Imre

Mint ismert, négymilliárd forintos beruházásból kívánták régiós és országos szinten is egyedi kulturális intézménnyé alakítani a hajdani kenyérgyárat, a beruházás azonban nem került be a kiemelten támogatandó állami projektek közé. A korábbi években több különleges kiállítást is tartottak a hosszú évek óta üres kenyérgyárépületben, melyet a siófoki képviselő-testület friss döntése nyomán kivesznek a helyi védelem alól, s az elbontását követően sportcsarnokot építhet oda a helyi kézilabdaklub.

Munkacsarnok, utánpótlás kézilabda-akadémia, sportcsarnok – így volna teljes a komplexum, s a kézilabdaklub természetesen az egész tömböt egy helyütt, egymás közelében szeretné látni. A munkacsarnok már épül a sportcentrum területén, az ezer néző befogadására tervezett sportcsarnok csak sikeres pályázat esetén épülhet meg vele átellenben, a volt kenyérgyár helyén.

A pénzügyi és tulajdonosi bizottság eredetileg azt javasolta, hogy a csarnok a 65-ös út mentén épüljön a kiliti városrész előtt, ahová eredetileg is ilyen létesítményt terveztek, ám a kézilabdaklub ott nem kíván építkezni. – Kulturális célú, témapark-jellegű beruházásra ezáltal a 65-ös út melletti terület is felszabadul, ugyanilyen a volt halászati ingatlan, vagy éppen a volt könyvtár – érvelt Balázs Árpád polgármester az ülésen a kenyérgyár helyén épülő sportcsarnok mellett.

– Azt kell eldönteni, akarjuk-e, hogy több száz fiatalt nevelő utánpótlás-centrum működjön a városban? – tette hozzá Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke. – Pénzmozgással ez nem jár, a terület átadásáról kell határoznunk.

Balázs Árpád a következő, várható lépéseket is felvázolta. E szerint, ahogyan a sportcentrumot, úgy a kenyérgyár-ingatlant is díjtalanul adnák át a kézilabdaklubnak, mely piaci bérleti díjat fizetne a városnak. A sportból azonban nem kíván kivenni pénzt az önkormányzat – hangsúlyozta a polgármester –, így várhatóan az ebből befolyó pénzt a kézilabda sportág támogatására költenék, természetesen nem a profi csapatra, hanem a fiatalokra. A tervezés előkészületei folynak jelenleg, így arra is korai volna válaszolni, hogy például miképpen változik majd a közlekedés, ha megépül a sportcsarnok és hozzá a kellő számú parkoló.A kézilabdaklub úgy tervezi: a sportcentrum öltözőinek felújítása és a munkacsarnok elkészültét követően a második ütemben építi meg a harminc férőhelyes kollégiumot öt apartmannal, a harmadikban pedig a sportcsarnokot. A siófoki képviselő-testület tíz igen szavazattal, két tartózkodás mellett voksolt a száznyolcvan fokos fordulatra: 320 fok helyett sportcsarnok.

Ezek is érdekelhetik