Közélet

2013.05.27. 15:06

Az egészség megóvása egyéni felelősség

Eddén a betegségmegelőzést szolgáló egészségügyi előadásokra, illetve szűrővizsgálatokra alapozott rendezvényt szervezett a Kaposi Mór Oktató Kórház, a kaposvári Napkerék Egyesület és a helyi önkormányzat.

Czene Attila

Nagy Mariann alpolgármester, az Eddei Önkéntes Vöröskeresztes csoport vezetője köszöntötte a résztvevőket, a programot Megyeri János polgármester nyitotta meg. Bogdán Imre elnök arról beszélt, hogy a Napkerék Egyesület, illetve az általa működtetett Somogy megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház hogyan segít a rászorulóknak.

Berdár Valéria, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Somogy megyei referense a hátrányos megkülönböztetés tipikus eseteiről, és a jogorvoslati lehetőségekről tartott tájékoztatót. Sárdi Péter, a Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke elmondta, hogy nyolc, köztük roma tagozatot működtetnek. Eddig huszonkét gazdasági társasággal írtak alá támogatói szerződést.

– Minden gyermek tehetséges valamiben, vannak olyanok is, akik akár több területen is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ilyen például az eddei származású Bogdán Hajnalka, aki példaképül szolgálhat minden hasonló korú fiatalnak – mondta Sárdi Péter. – A tanács a tehetséges gyermekek mentorálása mellett kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok segítésére, felemelésére, esélyeik növelésére. Sokat segíthetnek a mentorok, fontos szerepe van a családi háttérnek a tehetséges gyermekek kibontakozásában, de a siker kulcsa a gyerekek kezében van, mert elszántság és szorgalom és kitartás is kell az eredményekhez.



– Az egészségügy segítő kezet nyújt az egészségéért felelősséget érző emberek felé, ennél többet azonban nem tehet – mondta Szabó Gyuláné, a Kaposi Mór Oktató Kórház minőségbiztosítási szakembere. – A szűrővizsgálatokon való részvétel, az egészség óvása egyéni felelősség.
Beszélt az egészséget veszélyeztető kockázati tényezőkről, melyek a legtöbb esetben megtalálhatóak a legtöbb halálesetet okozó szív és érrendszeri betegségek mögött. Külön felhívta a fiatalok figyelmét a drogok, alkohol és dohányzás okozta ártalmakra. A rendezvény mintegy nyolcvan résztvevőjével megismertették az újraélesztést, vérnyomás-, vércukor-, testsúly-szűrővizsgálatokon vehettek részt. Számos hasznos tanácsot adtak az egészséges életmód, egészséges táplálkozás témakörökben.

Vaddisznópörkölt a hétköznapok hőseinek

Nagy Mariann alpolgármester köszöntötte a „hétköznapok hőseit”, elsőként Farkas Viktort és Herold Lajost, az Eddei Polgárőrség vezetőjét. Ezután közösen adták át azoknak az eddei nőknek, férfiaknak, fiataloknak az elismerő oklevelet, akik az első hívó szóra mentek és lapátolták a havat, hogy Edde megközelíthető legyen a nagy márciusi havazáskor. Arcfestést rendelhettek a gyerekek, az egyik kislány büszkén mondta, hogy összesen 22 minta került rá. Zárásként vacsorával, vaddisznó pörkölttel, házi kenyérrel és a helyi termelők által felajánlott vörösborral kínálták a résztvevőket, akik táncházban is szórakozhattak.

Címkék#Edde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!