Közélet

2013.05.26. 10:58

Nálatok vannak-e állatok? Hörcsögöt vitt, nem engedték a buszra

Bosszantó bürokrácia, kellemetlen kaland az autóbuszon – röviden így foglalható össze egyik olvasónk kálváriája.

Harsányi Miklós

– Szeretném leírni a minap történt incidensemet a Volánnal – jelezte olvasónk. – Bár nem adtak számomra igazat, de sértőnek és átgondolatlannak véltem a társaság érvelését problémámra.
Kifejtette: a Volán szabályzatban részletesen lefektették, hogy milyen állat szállítható a buszokon. Minap hajnalban hörcsögével akart felszállni egy Kaposvár-Siófok-Székesfehérvár-Budapest járatra, amivel Siófokig utazott volna. A sofőr nem engedte fel a buszra, mikor meglátta a hörcsögömet egy rágcsálók szállítására elkészített dobozban. A járművezető arra hivatkozott: élő állatot nem szállíthat.– Így kénytelen voltam leszállni az alig 40 grammos kisállattal, mivel a buszmegállóban nem hagyom ott – panaszolta. – Megértem a sofőrt, betartotta a szabályt. Miután nagy nehezen Siófokra keveredtem, kértem a panaszkönyvet az információnál, ahol csak hebegtek-habogtak végül közölték, hogy a Kaposvár-Budapest és Barcs-Budapest járatokon élő állat nem szállítható, csak segítő kutya, viszont ha olyan járattal jöttem volna, melynek a tábláján Siófok a végállomás, azzal hozhattam volna a hörcsögöt.

Olvasónk kitért rá: a panaszkönyvnek nyomát sem látta. Ezen a ponton feladta a küzdelmet, ugyanis képtelen volt megérteni, hogy mi a különbség a két fajta járat között. Kilométerben ugyanannyi, a buszok tábláján is szerepel a Siófok, mint megálló, s nem érti, miért kellett hajnalban, sértő módón letessékelni a buszról egy rágcsálóval?

– Szerintem jobban át kellene gondolni, hogy akkor most kilométerben mérve bizonyos távon túl nem szállíthatok élő állatot vagy menjek gyalog, ha állattal akarok közlekedni, lévén nincs autóm– írta levelében. – Az a járat, amelyen vihetném az állatot, fél órával hosszabb menetidővel közlekedik, megkerülve a fél világot, mire Siófokra ér. Egy szónak is száz a vége, utazzak a több mint két órás menetidejű busszal Siófokig, ha élő állatot akarok szállítani, mert a Pestig közlekedő járatra nem engednek fel. Bár a Volán betartotta szabályzatát, azt átgondolatlannak tartom és sértőnek, hogy hajnalban leszállítanak a buszról és emiatt elkések a munkahelyemről.

Eigner János, a Kapos Volán Zrt. munkatársa érdeklődésünkre közölte: a kényelmes, zavartalan utazás érdekében – tekintettel a nagy távolságú utazásokra –társaságuk a Kaposvár–Budapest és a Barcs–Budapest között közlekedő távolsági autóbuszjáratain az élő állat szállítását a segítő kutya kivételével nem vállalja. Az ezzel kapcsolatos hirdetményeket cégük honlapján, az autóbuszokon és a menetrendi kiadványaikban is elhelyezték.
– A jelezett internetes menetrendi kereső programot nem társaságunk, hanem a budapesti székhelyű C-DATA Kft. üzemelteti – tudtuk meg. – Az élő állat szállításával kapcsolatos információ megadása, a pontosabb utastájékoztatás biztosítása érdekében a fenti társasággal felvettük a kapcsolatot és kértük a jelzett hiányosság megszüntetésére vonatkozó intézkedésüket.

Ezek is érdekelhetik