Közélet

2013.05.12. 07:26

Tiszta a Balaton, de elavult adatok keringenek a vízminőségről

Zavaros, hiányos, idejét múlt adatokra épít az az uniós jelentés, mely szerint a Balaton vize szennyezett. Ezt G. Tóth László, a tudományos akadémia tihanyi limnológiai intézetének igazgatója nyilatkozta az uniós jelentést elsőként közzétevő hvg.hu-nak. A Balaton vízminősége nemzetközi szinten is kiváló – hangsúlyozta az igazgató.

Fónai Imre

G. Tóth László maga is dolgozott uniós csúcsszervnél, írja a hvg.hu; 2004 és 2006 között, a magyar EU-csatlakozást követő első két évben kilenc csúcsszakértő között az Európai Bizottság háttérintézetében figyelte az egyes tagállamok környezetvédelmi és vízbiztonsági tevékenységét. „A Balaton vízminősége 1995 óta jó, és az ezredforduló óta kiváló” – állítja a balatoni limnológiai intézet vezetője.Szerinte az EU-s forrásanyag magyarországi felszíni vizekre vonatkozó fejezete egy korábbi (2003-as) EU-adatbázison alapul, ráadásul úgy, hogy ezen adatbázisban szereplő balatoni (és feltehetően más magyarországi felszíni vizekre vonatkozó) adatok még az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatbázisából kerültek át, s azok feltehetően az 1990-es évekből származnak. Az MTA-kutatóközpont nevében azt is szóvá teszi, hogy az elavult magyarországi adatokon alapuló EU-jelentés oka a világszínvonalú magyar hidrológus-hidrobiológus kutatók és a vízügyi ágazati politika szereplői közötti párbeszéd hiánya. „A rendszeres adatszolgáltatás, a vízminőségi monitoring, valamint a hazai vízügyi környezeti politika képviselete az uniós térben kormány-, illetve tárcafeladat. Ezért sürgető a szakma és a politika szereplőinek mihamarabbi aktív együttműködése” – fejti ki a kutató.

Más hazai szakértők számára is feltűnt, hogy rossz adatok keringenek az unióban. A hiba szerintük is a magyar gépezetben van: Somlyódi László professzor az országos vízügyi kutatóintézet, a Vituki felszámolását jelöli meg ennek egyik okaként, a környezetvédő szakma a minisztérium államtitkársággá sorvasztását kritizálja, G. Tóth László pedig a mostoha gyerekek szomorú sorsához hasonlítja a kutatók munkáját.

Ezek is érdekelhetik