Közélet

2013.07.08. 18:22

Suchman Tamás szobrot akar állítani Horn Gyulának

Különbusszal és több tucatnyi autóval zarándokoltak Horn Gyula néhai miniszterelnök hétfői budapesti temetésére Somogyból.

Munkatársainktól

Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. vezetője, egykori szocialista országgyűlési képviselő is részt vett Horn Gyula hétfői temetésén, egy szál virággal búcsúzott. – Megrendítő érzés volt, amikor Horn Gyula haláláról értesültem – mondta a Somogyi Hírlapnak Pásztohy András. – Kegyeletteljes volt a temetés, melyre a hazai és külföldi politikusokon kívül rengeteg tisztelője is elment. Emlékének sokan adóztak.

A volt somogyi képviselő azt mondta: a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnökeként többször egyeztetett szakpolitikai kérdésekben Horn Gyulával, aki rendkívül felkészült volt. Pásztohy a néhai kormányfőt nagy munkabírású, közvetlen emberként jellemzett, akit már a ''80-as évek óta ismert, amikor külügyminiszterként dolgozott. – Kiváló embernek tartom Horn Gyulát – fogalmazott. – Államférfiúi bölcsességgel közelítette meg a kérdéseket, a nagy összefüggéseket kereste a jogalkotás során.

– 1989-ben találkoztam először Horn Gyulával, aki akkor külügyminiszter volt. Sárdi Árpáddal voltam – idézte föl Suchman Tamás. – Azt mondta nekem: segítened kell. Rövidesen leveleket írhattam gazdasági ügyekben Kohl német kancellárnak. – Az utolsó percig rendszeresen tájékozódtam az állapotáról: abban a kórházban kezeltek engem is mint őt, s ezért is gyakran meglátogathattam – tette hozzá Suchman Tamás, aki 1994 után a Horn kormányban privatizációs miniszterként dolgozott. – Egész életemben tiszteltem, s így gondolok rá halála után is. A temetése napján eldöntöttem, hogy méltó szobrot állíttatok emlékére – természetesen a családja véleményét tiszteletben tartom ezzel kapcsolatban is. S beszélgetést kezdeményezek a megye, a városok és falvak vezetőivel, s szocialista párttársaimmal, hogy hol nevezhetnénk el utcát róla.

Horn Gyulát a rendszerváltás előtt külügyminiszterként ismerte meg Sárdi Árpád is. – Utána mintegy egy évtizedig dolgoztam vele illetve mellette – emlékezett. Horn Gyula 1990-ben a Somogy megyei 4-es, boglári központú választókörzetben indult országgyűlési képviselőjelöltként, ahol az első fordulóban fölényesen győzött, de utána összefogtak ellene és végül MDF-es jutott a parlamentbe. – Barátsága számomra ma is megtisztelő – tette hozzá. – Horn Gyula azon jellemét jó lenne a mai politikusoknak is megfogadni, ahogy őt ma jellemezném: ő volt az, akinél kevesebben hallották tisztában „a nagyvilág zaját”, és akinél kevesebben értették jobban „a kisemberek hangját”.



Házas József emlékszik, hogy az 1980-as évek közepén egy kongresszuson egy nagyon különleges szemű ember ült vele szemben. – Később megtudtam, hogy ő a Horn Gyula – mondta. – 1994-ben az MSZP pártelnökeként eljött Siófokra hozzám, s személyesen kért meg, hogy induljak el a parlamenti választáson. Sikerült bejutnom. Aztán jól megismertük, mert ő somogyi küldött volt, s sokszor találkoztunk. Meghívott a születésnapjára is, amit Suchman Tamás szervezett Széles Gábor balatoni hajóján. 1999-ben egy szomorú haláleset miatt időközi választásra került sor. Ismét eljött kampányolni Siófokra, onnan azonnal Hamburgba indult. Este onnan hívott föl, s amikor megtudta, hogy mintegy 200 vokssal megelőztem a Fideszes Balázs Árpád polgármestert, hangosan kurjongatott örömében. Mondtam neki: ne csodálkozz, ha te kampányolsz mellettem, akkor mindig nyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!