Közélet

2013.09.29. 18:10

Két napon át tartó programkavalkád több somogyi településen

Az Itthon vagy! - Magyarország szeretlek! című hétvégi programkavalkád 1300 csatlakozó települése között 81 somogyi élt a lehetőséggel, hogy értékeit bemutassa szűkebb és tágabb pátriája számára.

Jeki Gabriella

Az MTV élő közvetítése Alsóbogáttól Kaposváron át Barcsig mutatta a somogyi tájakat, embereket. A Rippl-Rónai-villa parkjában kulturális piknik várta a látogatókat, a fellépők között voltak a Csiky színművészei, a Juhos Együttes, Ruska és Mica duett. Várdán origamiművész vezetésével ötezer papírból formázták meg a település címerét. A két napos programsort Szent Mihály napi tűzgyújtás zárja megyeszerte.

Balatonszárszón a József Attila Emlékház települt ki egy harmincas évekbeli teadélutánra. Bárki korabeli ruhát ölthetett a múltidéző során, a Zenepavilonnál számos fellépő váltotta egymást.
Balatonszemes mesével, komolyzenével, majd rockkal készült a bemutatkozásra. Benedek Elek-mesejátékot követően a Zene világnapjához kapcsolódva a komolyzenéé volt a terep, a vasárnap esti tűzgyújtásra pedig rockzenével hangoltak a helyi bandák.
Siófokon a kiliti városrész szüreti felvonulásával és mulatságával kapcsolódtak az „Itthon vagy!” programokhoz, Zamárdiban ez alkalomból avatták a település egyik jelképének, a kőhegyi kilátónak a megvilágítását.

Marcali – kulturális intézményeivel, civil szervezeteivel – tudatosan építi be programjaiba értékeinek ápolását. Az Érik a szőlő – két napos Mihály napi, szüreti rendezvényt Sütő László polgármester indította útjára. Az értékeket elsősorban a helyi fellépők bemutatkozása, a marcali hegy szüretjeit felvonultató múzeumi fotókiállítás, terményszentelő szentmise képviselte. A kulturális programokkal fűszerezett rendezvény vendégcsalogató látványosság is volt az elmaradhatatlan borkóstolóval, lovas fogatos felvonulással, valamint Bangó Margit Kossuth-díjas művész fellépését követő esti utcabállal. Az idei év újdonsága a szüret hangulatát megidéző gyümölcskép kirakása volt, a közös szabadtéri alkotás az ősz szinte valamennyi gyümölcsét felvonultatta.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Marcali tudatosan építi be programjaiba értékeinek ápolását
[/caption]
Mesztegnyőn egy „falunkbéli találkozóra”, a Jókai utcai „almáskertbe” fogadták a jelenlegi és egykori mesztegnyői lakosokat. A gyermekeket fából készült játékokkal és célbadobóversennyel, a felnőtteket pedig mustkóstolási, bográcsos főzési lehetőséggel várta az önkormányzat.
Niklán – akárcsak Balatonberényben – hagyományőrző szüreti felvonulást tartottak, amelyet este bállal zárnak. A niklai programsorozathoz tartozott még festménykiállítás, színházi előadás, mézkóstolás és bográcsos főzés.
Balatonkeresztúron a helyi hagyományok őrzése, a magyar népszokások felelevenítése szorosan összekapcsolódik a falu életével. Mihály-napi vásár népszokás jeles napját az óvoda honosította meg a településen, amit a hétvégi rendezvénysorozaton a településen élő családokkal is megismertettek.A helyi értékeiket mutatták meg vasárnap a barcsiak is az eseménysorozatához kapcsolódva. A művelődési házba dumaszínházon nevettek közel kétszázan, majd vasárnap a Drávai Szabad Strand kínált egész napos elfoglaltságot. Az eső azonban keresztülhúzta a szervezők elképzeléseit, így több meghirdetett rendezvény csúszott vagy elmaradt.
A legbátrabbak azonban vállalva a hideg zuhét, kenuba szálltak: délután indult a Barcs-Drávatamási vízitúra a kikötőből, Dél-Somogy egyik legfontosabb helyi értékét, a Drávát reprezentálva.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A legbátrabbak kenuba szálltak
[/caption]
– A Dráva egyrészt a legtisztább vizű folyó, másrészt háborítatlan és vadregényes. Nem vadvíz, de Magyarországon a legsebesebb sodrású, ráadásul tele van természeti értékekkel – mondta Ungvári Zoltán, a 17 fősre fogyatkozott, hősies túrázó csapat vezetője. – Erről csak beszélni nem lehet, el kell jönni, és ki kell próbálni.
A BVSE Vizisport és Túra Szakosztálya egy külön engedéllyel evezhetett most a folyón, a szezon ugyanis szeptember 15-én lezárult. Így még inkább unikumot, különleges élményt nyújtott a résztvevőknek.

Közben a szabad strandon már ínycsiklandozó illatok szálltak: a város ugyanis a START Munkaprogramban az idén kertet létesített, melyben a közfoglalkoztatottak csicsókát termesztettek. A szegények krumplijaként is ismert növényből most ízletes finomságok készültek a felállított standokon.
– Teljesen új dolgokat próbáltunk ki – kínálja az ételeket Sólyomi Katalin, a Barcsi Közszolgák csapatának főszakácsa. – De a végeredmény magáért beszél.
A hideg és az eső ellenére a szakácsok és segédeik vidáman gyúrták, nyújtották és sütötték a csicsókacsipszet, csicsókafánkot, de akadt csicsókanudli is Dráva völgyi aprópecsenyével.

Közben a Barcshoz tartozó Drávaszentesen az őshonos állatokat mutatták be. Innen jelentkezett élőben a Magyar Televízió is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!