Közélet

2013.10.16. 08:00

Arculcsapás a gazdáknak: strómanok vitték az állami földeket

Újabb levél ment Bitay Mártonnak, az állami földprogramért felelős államtitkárnak dél-Somogyból a Duna-Dráva Nemzeti Park által meghirdetett földpályázatok eredménye miatt. Nemrég a babócsai gazdák kifogásairól számoltunk be, most a határ menti horvát ajkú falvak gazdái tették szóvá a pályázatok furcsa kimenetelét.

Nagy László

Strómanok, májusban alakult mezőgazdasági kft.-k vitték el a meghirdetett állami földeket a helyi, fiatal gazdák elől – állítják a szerkesztőségünket megkereső dél-somogyi mezőgazdasági vállalkozók. Egy darányi férfi például Szentborbás, Tótújfalu és a baranyai Zádor határában összesen 113 hektár állami földet kapott. Szentborbáson ugyanakkor egy kivétellel senki nem nyert. A vesztes helyi gazdák elmondták: a nyertes pályázóról köztudott, hogy csupán három tehene és két hektár földje van, ráadásul jó ideje külföldön dolgozik. Az általa elnyert terület egy részét időközben már el is kezdték bekeríteni. Az ezt végzőktől megkérdezték, kinek az alkalmazásában ügyködnek. Az egyik nagy, dél-somogyi mezőgazdasági zrt. nevét adták meg.

A szentborbási Dudás Jánosné és két fia ötven saját hektárja mellé szeretett volna 50 állami hektárt a falujuk határában. – Mindkét fiam helybeli, fiatal, a pályázatuk minden paraméternek megfelelt, mégis valamennyi földterületre elutasítás volt a válasz, indoklás nélkül. Még abban a táblában is, melyben saját földtulajdonnal rendelkezünk – mondta Dudás Jánosné. – Azt sem kaphattuk meg, amit tíz éve bérelünk a nemzeti parktól és sosem volt kifogásuk a munkánkra. A mi falunkból mindössze egyetlen helyi gazdának jutott a környékbeli állami földekből, a többi idegenekhez került. Végig néztük az ügyvédünkkel a győztesek listáját és semmilyen logikát nem találtunk benne, legfeljebb azt, mintha az eredeti szempontrendszernek pontosan az ellenkezőjére törekedtek volna a döntéshozók. Ahelyett, hogy a helyi gazdákat segítették volna, a nagy agrárcégeket stafírozták ki. Az már csak ráadás, hogy az kapott legelőt, akinek egyetlen tehene sincs, az meg szántót, akinek legelőre lett volna szüksége.

Dudásék azt mondják: az eredményhirdetés számukra felért egy arculcsapással. – Hogy mi lesz velünk, nem tudjuk, hiszen a pénzünket visszaforgattuk gépekbe – mondta az édesanya. – Számítottunk erre a földre, hiszen minden fórumon az hangzott el, hogy a helyi családi gazdaságok támogatása a fő szempont, optimális méretű földterületekkel, az állattartóknak elsőbbséget biztosítva. Hittünk ennek és most hatalmas a csalódás. A két fiam jó gazdálkodó, mindig megadták a földnek, amit kellett, most mégis megtörténhet, hogy fel kell adniuk. A Bitay Márton államtitkárnak elküldött levelünkben azt kérjük, hogy vizsgálja felül a pályázatok törvényességét és orvosolja a kifogásainkat.



Dél-Somogyból elsőként a babócsai Kovács István emelte fel szavát a furcsa kimenetelű földpályázatok miatt. Azt kifogásolta, hogyan nyerhette el a Babócsa környéki földeket a helyi gazdák elől két budapesti egyetemista, vagy éppen egy bőszénfai vadász. Hat helyi gazda levélben számolt be a furcsaságokról Bitay Márton államtitkárnak. Kovács István Nagybajomban, a megyei kamarai ülésen is beszámolt a tapasztalataikról. – A vezetés azt ígérte, vizsgálatot indít az elmondottak alapján – mondta az ülést követően a babócsai gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!