Közélet

2013.10.30. 15:55

Ötszáz tulipánnal ismerték el Várdát a hollandok

Ötszáz Dinasty tulipánhagymát adományozott Várdának a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara. Ezzel díjazták a köztereire büszke somogyi település eddigi teljesítményét, melyet a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben ez idáig elért.

Balassa Tamás

Az ajándékhagymákat helyi önkéntesek és a kamara képviselői közösen, az átadás után elültették a falu virágágyásaiba. Varga András polgármestertől megtudtuk: a hollandok a Magyarország, szeretlek! akció napon jártak Várdán, és lenyűgözte őket a település rendezettsége, a sok országos elismerés, amelyet eddig elnyert a település.



Várda közterületein évente 6-10 ezer tő pompázik, melynek anyagi alapját döntően a sorszámozott 200 forintos virágjegyek, valójában képeslapok értékesítése teremti meg. Tíz éve tették magukévá a közösségi faluszépítés gondolatát, 2004-ben vehették át a Gondozott, virágos község megyei verseny első díját. Bekapcsolódtak a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő versenybe, ahol 2004 és 2011 között folyamatosan a díjazottak között szerepeltek, Aranydiplomát és Miniszterelnöki különdíjat is kaptak.

Jelentős ráfordítással változtattak a faluképen, új hídelemeket, térburkolatot, utcabútorokat készítettek, új szobrokkal és virágokkal gazdagodtak. Gondozott, virágos porta mozgalmat indítottak a korábbi portaszépítési versenyek után. Rendszeresen kaszálják és virágosítják a vasútállomást, az utak mentét, temetőjük a kistérség egyik legrendezettebbje, nívódíjas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!