Közélet

2013.11.10. 19:39

Doktor úr, elég lesz? 34 milliárd csúszik az orvosok zsebébe

A korábbinál jóval kevesebbet, ám még mindig több tízmilliárdot csúsztatnak a betegek orvosaik zsebébe éves szinten hálapénzként. A kifizetett paraszolvencia összegének csökkenése azonban korántsem egyfajta szemléletváltásnak az eredménye, sokkal inkább anyagi okokra vezethető vissza.

Márkus Kata

A négy évvel korábbinál 11 százalékkal kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy paraszolvenciát adjanak orvosaiknak. Egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a GKI Gazdaságkutató végzett el a teljes lakosság és az egészségpénztári tagok körében az AXA Egészségpénztár megbízásából.

A felmérés szerint az elmúlt négy év alatt egyre inkább erősödött a betegek azon véleménye: ha hálapénz kerül a borítékba, gyorsabban jobb ellátáshoz jutnak. Ugyanakkor egyre kevésbé utasítja el a magyar lakosság a paraszolvenciát; míg 2010-ben még a válaszadók 27 százaléka értett egyet azzal, hogy erkölcsileg elítélendő az az orvos, aki elfogadja a hálapénzt, mára ez az arány 21 százalékra csökkent. Ezen adatok tudatában viszont mi sem bizonyítja jobban az emberek fizetőképességének gyengülését, mint az, hogy a felmérés szerint a páciensek ugyanakkor egyharmadával kevesebbet fordítottak paraszolvenciára, mint négy évvel ezelőtt.

– Az aktív korúak egy főre vetítve átlagosan havi 16 ezer 100 forintot, összesen 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt 12 hónapban – derült ki a felmérésből. – A teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása az elmúlt egy évben összesen 34 milliárd forintra tehető. A hálapénzt fizető aktív korúak 14 százaléka érezte úgy, hogy az egészségügyi személyzet elvárja tőle a hálapénzt. S minél idősebb a páciens, annál magasabb ez az arány. Ugyanakkor az életkor előre haladtával párhuzamosan emelkedik azok aránya, akiknek nincs pénzük paraszolvenciát fizetni, és csökken azoké, akik nem tudják, hogy mikor, kinek, mennyit kell adni.

A GKI kutatása rámutat, hogy a betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot. Az összesen 34 milliárdos hálapénz 82 százalékát kapják az orvosok, s ennek a felét a kórházi orvosok teszik zsebre. Őket követik messze lemaradva a járóbeteg-ellátás szakorvosai négyezer kilencszáz forinttal alkalmanként, majd a háziorvosok következnek kettőezer négyszáz forinttal alkalmanként. A legkevesebb hálapénzt a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, alkalmanként átlagosan 800-800 forintot. Ám a kórházi orvosok körében is erősen árnyalt a kép, hiszen a röntgen- és labororvosoknál gyakorlatilag nincs paraszolvencia, míg a sebészek, szülész-nőgyógyászok esetében igen magas lehet az aránya.A kutatásból az is kiderül, hogy a hálapénzt nem adók 54 százalékának nincs rá kerete, azért nem ad. Egyharmaduk elvből ellenzi a paraszolvencia intézményét, 11 százalék viszont azért nem fizet hálapénzt, mert nem tudja, kinek, mennyit kellene adnia. S mindössze kettő százalék vélekedik úgy, hogy az orvosi béremeléseket követően erre már nincs is szükség.

A somogyi kórházakban többnyire megengedett a hálapénz

A jelenleg érvényes szabályozás szerint, ha egy sikeres kezelést követően a beteg egy borítékkal szeretné köszönetét kifejezni orvosának, arra van legális lehetőség, amennyiben az adott egészségügyi intézmény igazgatója azt engedélyezi. A somogyi kórházak többségében engedélyezik a hálapénzt, ám állásfoglalásukban gyakorta hangsúlyozzák: az orvos természetesen előre nem, utólag fogadhat el pénzt a betegtől.
Évtizedek óta a szülészet-nőgyógyászat az egyik leginkább hálapénzes szakma. Hogy ki mennyit ad, az persze nagyon változó, függ a családok anyagi helyzetétől. Ám egy-egy szülés esetében ez nem feltétlenül igaz, hiszen ez egy előre tervezhető kiadás, amibe többnyire a családtagok is besegítenek. Egy normál szülés esetén manapság tízezertől százezres összegig is hallani, attól függően, be kellett-e mennie külön az orvosnak, volt-e komplikáció? Utóbbi összeget például egy olyan anyuka adta, akinek a babája élete múlt az orvoson.

Ezek is érdekelhetik