Közélet

2013.11.27. 18:19

Népszerűek a KAVOSZ vállalkozási hitelei

A vállalkozások még egyszerűbb hitelfelvételi lehetőségeiről tartottak előadásokat kedden a kaposvári Inkubátorházban a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. szervezésében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által alapított zrt. országos előadássorozaton az Útdíj Hitelprogramról és a Széchenyi Kártya Programról osztottak meg időszerű információkat a hallgatósággal.

Sonline

Szép Zoltán, a KAVOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója elmondta: az Útdíj Hitel nagy népszerűségnek örvend a fuvarozó vállalkozások körében, akiket novembertől még egyszerűbb ügyintézés vár az ország 70 kamarai, VOSZ és szerződött irodájában. A hitel évi 4 százalékos állami kamattámogatással akár többször is igénybe vehető konstrukció, amely segít áthidalni az útdíjfizetés és a később befolyó fuvardíj megérkezéséig tartó időszakot. Ez az elérhető legkedvezőbb, 5 százalék körüli kamatot biztosító finanszírozási lehetőség, amihez kezdő vállalkozások is hozzájuthatnak. A hitelkeret összege gépjárművenként 200 ezertől 1 millió forintig terjedhet, a futamidő egy év, amely meghosszabbítható. Az igényléshez nem kell sem ingó- sem ingatlanfedezet, sem kezességvállalás, hiszen biztosítékul az állam 80 százalékos készfizető kezessége szolgál, a fennmaradó részre eső készpénzóvadék pedig az igényelt hitelkeretből is megoldható.

A KAVOSZ Zrt. által irányított, és már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A jelenleg 3,4 százalékos jegybanki alapkamatnak és az állam által nyújtott támogatásoknak köszönhetően a hitelkonstrukciók minden eddiginél olcsóbban és egyszerűbben érhetők el a kkv-szektor számára. A kihelyezett hitelek összege 2002 óta elérte az 1250 milliárd forintot, csaknem 200 ezer hitelügylet révén: Somogyban több mint hatezer szerződés jött létre, a kihelyezett hitelösszeg csaknem 40 milliárdos.

Szép Zoltán kiemelte: az MNB Növekedési Hitelprogramjához hasonlóan kedvező kamatozású hiteleket jól kiegészíti a Széchenyi Kártya Program, hiszen míg az előbbi 70 milliós, addig ezeknél 7,5 milliós az átlagos hitelösszeg. Példaként a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitelt és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitelt említette a fejlesztési igazgató: ezeknek a megemelt kamattámogatásnak köszönhetően jelenleg évi 2,9 százalék a kamata.

A fórumon a VOSZ-t Daxner Zoltán, a SKIK-et Varga József megyei elnök, a Budapest Bankot Horváth Gáborné fiókvezető, Kaposvár önkormányzatát Farkas Edit aljegyző képviselte.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik