Közélet

2013.11.13. 08:00

Turizmusfejlesztés repülőrajttal: százmilliók a vidéknek

Több mint 13 milliárd forintot pumpál a vidéki turisztikai szolgáltatások fejlesztésébe maradék uniós forrásokból a vidékfejlesztési tárca.

Balassa Tamás

A minap bejelentett LEADER-pályázati lehetőség ablakait már hétfőn megnyitják, és december közepéig lehet beadni a falusi turisztikai szálláshelyfejlesztéssel és egyéb attrakciókkal összefüggő igényeket, melyekhez alapesetben 30-35 százalékos önerő kell. Így akik most akarnának tervezni vagy bankhitel után nézni, elkéstek.

A csurgói Vidékünk a jövőnk akciócsoport már kora ősszel fórumoztatta a közelgő lehetőséget, hogy a maradék turisztikai pénzekre kész tervekkel és reális igényekkel számolhasson a térség. Pintér Endre, a munkaszervezet vezető-helyettese elmondta: egyelőre nyolc pályázóval számolnak, ahol a tervek és a forrásszerzés egyaránt előrehaladott állapotban van. Az elnökségük úgy döntött, 12,5 millió forintban határozzák meg a maximális pályázható összeg határát. Jelenleg 42 milliós keretük van turisztikára, de minisztériumi ígérvény szerint mindazoknál a Helyi Akciócsoportnál (HACS), ahol a keret nem éri el a százmilliót, kiegészítik a forrást.

Az országban működő 96 HACS közül hat somogyi, a korábban jelentősen átalakított (nonprofit zrt., tehát gazdasági társasági előzményű) Balatongyöngye, amely elsőként költözött megyeházi irodába, az Észak-Kaposi Partnerek, a Koppányvölgyi, a Rinya-Dráva, a Vidékünk a jövőnk, és a Zselici Lámpások egyesület. A mostani falusi szálláshely-építési, bővítési, turisztikai szolgáltatás fejlesztési támogatási igényeket hozzájuk lehet benyújtani. A fejlesztésekhez legfeljebb 35 millió forint igényelhető, amit az akciócsoportok 5-35 millió forint közötti szinten szabályozhatják. A fejlesztéseket 2014 végéig kell megvalósítani, a támogatás mértéke a hátrányos helyzetű térségekben akár 65 százalékos is lehet, a non-profit szervezeteknél, egy egyházaknál és egyesületeknél elérheti a száz százalékot is.



A falusi turizmus szervezése és szabályozása jelentős átalakuláson ment át az elmúlt években. A szálláshelyek vendégforgalma 2010-ben meredeken lecsökkent, azonban – mint az ágazat érdekképviselete hangsúlyozza – e változás oka adminisztratív. Falusi turizmusról azóta csak 5000-es lélekszám és bizonyos népsűrűség alatti településeken beszélhetünk. Így a szálláshelyek száma 7000-ről 3900-ra csökkent, és a vendégek és vendégéjszakák száma is zuhant. Ezután enyhe emelkedés, majd 2012-ben 15 százalékos csökkenés következett, 119 ezer 312 vendég érkezett a szálláshelyekre tavaly.
Somogyban, mint Kövér István nagyszakácsi polgármester, a megyei szövetség elnöke elmondta, nem tudnak konkrét adatokról, mert se titkárra, se irodára nem kapnak lehetőséget. Érzéseik szerint a stagnálás jellemző: aki talpon maradt, fejlesztett, menekül előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!