Közélet

2013.12.29. 08:00

Télből a nyárba: újév, új ország gazdagéknál

Szilveszteri buli egy híres osztrák vagy francia síparadicsomban, tengeri búvárkodás, velencei vigadalom, Srí Lanka-i kalandozás: pazar programok közül válogathatnak a tehetős somogyi családok. Egy szűk kör engedheti meg magának, hogy külföldön elegáns szállóban, igényes körülmények között búcsúztassa az óévet, s köszöntse az új esztendő első napjait.

Harsányi Miklós

Télből a nyárba repülnek: ha pihenésről, önfeledt kikapcsolódásról van szó, a jómódú családok nem riadnak vissza attól, hogy a néhány napos útért súlyos százezreket fizessenek ki. Solymos Gábor, a kaposvári Hermes Tours ügyvezetője szerint egyesek már kevésbé veszik igénybe az utazási irodák szolgáltatásait, hanem interneten vagy saját kapcsolatrendszerükön keresztül szervezik meg a kirándulást. Melyből egyre bőségesebb a felhozatal: a többi közt Thaiföld, Dubai, Zöld-foki szigetek, Egyiptom, Kína, India, s Kenyán kívül hihetetlenül gazdag az európai kínálat is.
– Van, aki a kellemest összeköti a hasznossal és ilyenkor a családi síelés a fő program – hangsúlyozta. – Ausztrián kívül kedvelt célpont lehet Szlovénia és Olaszország is, de van, aki Franciaországban szeretne pihenni. Más Erdélybe utazik, s hagyományos disznóvágással színesített szilveszteri mulatságon vesz részt.

Egy somogyi házaspár december elején dél-karibi hajóúton töltődött fel. Budapesten szálltak repülőre, s Madrid érintésével jutottak el Dominikába, ahol hajóra szálltak. Útjuk során több szigetet, nevezetes helyszíneket érintettek: az életre szóló élmény – fejenként – 650 ezer forintba került.
– Egy 12 emelet magas hajón utaztunk, melyen csaknem 1800 utas és 630 főnyi személyzet volt – idézte fel a túrát. – Amikor a hatalmas hajó elindul, olyan volt, mintha a kaposvári Sávház mozdult volna meg. Nehéz lenne összeszámolni, mennyi étterem, presszó, bár és kávézó található a tengerjárón, ahol fantasztikus kiszolgálásban volt részünk. A hosszú asztalok csak roskadoztak a finom ételektől, csodálatos volt minden. Jellemző a méretekre és a szervezettségre: egy időben 800 utas étkezhetett. Feleségemmel amúgy hosszabb ideje terveztük a kirándulást, melyre most nyílt lehetőségünk. Sokba került, de úgyis számolhatunk: ha dohányoznék, nagyjából két év alatt ekkora összeget könnyedén elfüstölnék...

Bár a válság erősen visszafogta az utazási kedvet, Jó László, a Kisosz somogyi elnöke szerint a külföldi utakra, programokra még mindig van igény. Persze nem mindenki veri nagydobra, hol, kivel, s pláne, milyen körülmények között tölti a téli vakációt.
– Azért ezen a téren is akadnak kivételek, s az elegáns szállókban, partikon készült fotókat feltöltik az internetre és élményeiket másokkal megosztják – fejtette ki. – Amúgy a külföldre utazók között is megfigyelhető egyfajta tagozódás: van, aki kifejezetten Európán belül keres úti célt, noha könnyedén megengedhetné magának, hogy akár a világ túlsó felére elrepüljön. Spanyolország, Portugália, Olaszország igen népszerű célország, de volt, aki Norvégiában, Svédországban tett kirándulást, s tudomásom szerint általában 3-4 csillagos hotelekben szállnak meg a vendégek. Egy újévi, némi kiegészítő programmal megtűzdelt út – fejenként – könnyen elérheti a 200-300 ezer forintot.

Gyönyörű tengerpart, fantasztikus kikapcsolódási lehetőségek: pénteken érkezett Srí Lankára egy csoport. Wimal Morapitiye, a kaposvári Jetwing Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója rámutatott: az ország minden részéből jelentkeznek turisták az útjaikra.
– Sokan vágynak a hidegből a melegbe, s aki anyagilag megteheti, családjával együtt indul el – tudtuk meg. S miből választhatnak a szerencsések? Dubai, Srí Lanka mellett a Maldív-szigetek is szerepel a lenyűgözően gazdag, rendszeresen frissülő kínálatban, ám egyesek 4-5 napos út keretében London, Róma vagy Párizs nevezetességeit szeretnék megtekinteni.



Persze aki most nem tudott elutazni, az se maradt le semmiről. Egy utazási iroda jövő tavasszal Ománba 449 ezer forintért szervez utat, de a kínálatban több mint 600 ezer forintért Japán út és a karibi varázslatként hirdetett kubai pihenés is szerepel – potom 269 ezer forintért...

Mélyszegénységben élnek

Afrika, Kuba, Dubai, Japán: a tehetősek kifejezetten drága, luxus utakra fizethetnek be: oda, s akkor kirándulnak, ahová, s amikor csak akarnak. Szabó János kaposvári szociológus szerint a középosztály felső harmada főként belföldön, wellness szállókban pihen, ám a lakosság jelentős részének még egy rövidebb kirándulásra sem futja.
– Az emberek közel 17 százaléka szegény – utalt a felmérésekre a szakember. – S nagyjából egymillióra tehető azok száma, akik mélyszegénységben élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!