Közélet

2014.02.02. 18:34

Ötvenezer oklevél bennragadt: mentőöv majdnem diplomásoknak

Ahogy közeledik az állami diplomamentő akció indítása, úgy bizakodik egyre határozottabban az az országosan több tízezer egyetemista, akiknek csupán egy nyelvvizsgányira van már a diplomája.

Márkus Kata

Így van ezzel az a csaknem 1400 hallgató is, akik egykor a Kaposvári Egyetemen végeztek, ám még kiadásra vár az oklevelük. A nyelviskolák is örülnek a hárommilliárdos üzletnek, igaz több fórumon is határozottan hangot adtak reményeiknek: talán most egyenlő mércével mérnek majd kiválasztásukkor. Az egyetemeknek is jól jön, ha állami segítségnyújtással javíthatják statisztikájukat, már ami a kiadott diplomák számát illeti. Ezzel egy időben azonban számos aggodalom is napvilágot látott már: vajon hány „majdnem diplomáson” segít majd az akció? S vajon mennyire lesz használható a piacon az a tudás, amit a 120, 180, 240 órás tanfolyamon elsajátítanak a fiatalok?

A jelenlegi számok ismeretében az országosan csaknem ötvenezer egyetemet végzett, ám nyelvvizsga hiányában diploma nélküli fiatalnak egy része juthat csak hozzá papírjaihoz a tavasszal induló programnak köszönhetően. A rendelkezésre álló hárommilliárd forint ugyanis a legoptimistább számítások szerint is arra lesz elég, hogy húsz- és harmincezer közötti fiatal kerüljön be a programba. Szakemberek szerint ugyanis az államilag támogatott nyelvoktatás keretében eddig ezer forintot fizettek egy 45 perces óráért diákonként a nyelviskoláknak. A másik nagy aggodalom, vajon mennyire lesz használható az a tudás, amit a 120, 180, 240 órás tanfolyamon elsajátítanak a fiatalok. A statisztikákon persze javít majd az akció, ám több rektor is jelezte, a hosszú távú megoldás mindenképpen az volna, ha már biztos nyelvtudással érkeznének a felsőoktatási intézménybe a hallgatók. Annál is inkább, mert az elmúlt évek megszorításai miatt számos egyetemen kényszerültek szűkíteni tantárgyi keretek közt a nyelvtanítást.

Nem így történt a Kaposvári Egyetemen, ahol az elmúlt években kedvezően alakult az egyetemet elvégzettek és diplomájukat kézhez kapók aránya. Az egyetem vezetése szerint az, hogy a Kaposvári Egyetemen 2010-ben a sikeres záróvizsgát tett és a diplomát kapott hallgatók aránya 48,1 százalék volt, s ez a szám 2013-ban 67,12 százalékra emelkedett, nagy mértékben annak köszönhető, hogy a tantervekbe következetesen bevezette az intézmény az intenzív szaknyelvi oktatást. Jelenleg egyébként még összesen 1394 oklevél vár kiadásra a Kaposvári Egyetemen, amelyek nyelvvizsga hiányában nem voltak kiadhatók.
– A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény a legkésőbb 2013 júniusában záróvizsgázóknak adta meg arra a lehetőséget – közölte a Kaposvári Egyetem vezetése –, hogy az állami nyelvvizsgát egyetemi tanfolyami vizsgával váltsák ki, és annak eredményes letétele után átvehessék a diplomájukat. Ezzel már több mint 200, korábban végzett hallgatónk élt sikerrel Kaposváron. A jelentkezők 98 százaléka fejezte be eredményesen az intézmény szervezésében zajló tanfolyamokat, melyekre jelenleg is folyamatosan várjuk a hallgatókat. Fontos tudni azonban ennek a lehetőségnek azon korlátait is, miszerint három évnek el kell telnie a záróvizsgát követően, valamint csak a normál nyelvvizsga alól ad mentességet. Amelyik szaknál tehát szakmai idegen nyelvvel bővített a követelmény, ott nem lehet élni ezzel a jogszabály adta könnyítéssel.A most bevezetésre kerülő rendszerhez tartozó pályázatot január végéig írják ki a képző intézmények részére, amire természetesen a Kaposvári Egyetem is fog pályázni – közölték. – Ezután lehet majd a konkrét támogatásra pályázni a volt hallgatóknak, végül ezt követően indulhatnak a 240 órás tanfolyamok. Ezen lehetőség eredménye tehát hónapok múlva jelentkezik először az átadásra került diplomák számában.

Önrész nincs, de a vizsgát a diák fizeti

A program keretében a 120, 180, 240 órás, minimum heti 6, maximum 20 órás tanfolyam után nyelvvizsgát kell tenni adott nyelvből, ami már fizetős. Bármely uniós állampolgár jelentkezhet, aki diplomáját nyelvvizsga hiányában nem tudja átvenni. Három nyelv, angol, német és francia közül választhat a jelentkező. Ha nem sikerül elsőre a nyelvvizsga, még kétszer meg próbálni saját pénzből. S ha 2015. augusztus 15-re sincs nyelvvizsga, be kell fizetni a képzési díj felét. A képzők február elején jelentkezhetnek, a diákok március elején pályázhatnak. Önrész nincs, a tanfolyam ingyenes.

Ezek is érdekelhetik